Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek gebeurt niet alleen aan universiteiten, maar ook in ziekenhuizen zoals Reinier de Graaf. Sinds 1986 werken medisch specialisten in de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Reinier de Graaf Groep hard aan vernieuwingen waar patiënten baat bij hebben.

Zo wordt er onderzoek gedaan naar botontkalking. Met het oog op de stijgende zorgkosten van de groeiende groep ouderen, is het belangrijk om te weten hoe ouderen zo lang mogelijk mobiel blijven. Valpreventie is daar een belangrijk onderdeel van. En bij de spoedeisende hulp wordt onderzoek gedaan naar wachttijden. Onderzocht wordt hoe mensen met kleine (hand)wonden voorrang kunnen krijgen. Op die manier worden wachttijden verkort en kunnen meer mensen sneller geholpen worden.

We zoeken donateurs

In Nederland krijgen alleen universiteiten geld voor wetenschappelijk onderzoek. Voor wetenschappelijk onderzoek is Reinier de Graaf dus grotendeels afhankelijk van donaties. U kunt uw gift overmaken naar 31.34.69.628, t.n.v. Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Reinier de Graaf Groep. Overigens zijn dergelijke giften in veel gevallen fiscaal aftrekbaar. Voor meer informatie over de mogelijkheden, kunt u contact met ons opnemen.

Wat gebeurt er met mijn bijdrage?

De specialisten van Reinier de Graaf doen het onderzoek onbetaald. Uw bijdrage wordt dus uitsluitend gebruikt om bijvoorbeeld materiaal aan te schaffen.

De resultaten

Natuurlijk wilt u graag weten welke onderzoeken u steunt met uw donatie. Daarom een kleine greep uit de vele onderzoeken die op dit moment binnen ons ziekenhuis worden uitgevoerd.

De poli orthopedie krijgt met een 3D ‘image’ (beeld) een afwijking aan bijvoorbeeld een heup direct in beeld. Het onderzoek, een wereldprimeur, is in samenwerking met de TU Delft uitgevoerd.

Specialisten doen in Reinier de Graaf onderzoek naar ongezond vet in het bloed. Buikvet lijkt de boosdoener te zijn van een aantal gezondheidsproblemen. In de toekomst kan dan aan de hand van bloedonderzoek beoordeeld worden of iemand te veel van dit ongezonde vet heeft.

Digitaal boek wetenschappelijk onderzoek 2008 - 2013

De lancering van het Wetenschapsbureau van Reinier de Graaf is een goede gelegenheid om de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek van het ziekenhuis en de excellente prestatie die de onderzoekers hebben geleverd onder de aandacht te brengen. Ter ere van dit moment is een digitale jubileumbundel uitgegeven waarin alle wetenschappelijk activiteiten van de afgelopen vijf jaar van medisch specialisten, aio’s en verpleegkundig specialisten, physician assistants, verpleegkundigen, paramedici en andere onderzoekers uit Reinier de Graaf zijn opgenomen.

Wetenschapsbureau

Wetenschappelijk onderzoek heeft een belangrijke plaats in de dagelijkse praktijk van Reinier de Graaf. Het Wetenschapsbureau voorziet onderzoekers graag van informatie en biedt ondersteuning in alle fasen van het wetenschappelijk onderzoek. Dit geldt zowel voor nieuw te starten onderzoek als voor lopend onderzoek. Door het Wetenschapsbureau worden cursussen verzorgd op het gebied van statistiek, methodologie, epidemiologie en wetenschappelijk schrijven.