Samen sterk tegen ouderenmishandeling

15 juni 2022

Vandaag (15 juni) is het de internationale dag tegen ouderenmishandeling. Ook in het Reinier de Graaf ziekenhuis staan we hier bij stil. Ouderenmishandeling komt namelijk vaker voor dan je denkt en is, dankzij de toename van het aantal ouderen, een groeiend probleem.

“Ongeveer 1 op de 20 ouderen van 65 jaar en ouder krijgt op een gegeven moment te maken met ouderenmishandeling”, zo vertelt Anja Tetteroo. Anja is in ons ziekenhuis aandachtsfunctionaris ouderenmishandeling, wat betekent dat zij zich bezighoudt met het herkennen en aanpakken van gevallen van ouderenmishandeling bij onze patiënten.

“Ouderenmishandeling komt in verschillende vormen voor”, zo vertelt Anja. “Denk bijvoorbeeld aan lichamelijke of psychische mishandeling, seksueel misbruik of verwaarlozing. Verschillende personen die vaak dichtbij de oudere staan kunnen dit doen, zoals familieleden, verzorgers, buren of mantelzorgers. En het hoeft dus niet eens te gaan om fysieke mishandeling. Het komt ook te vaak voor dat bijvoorbeeld familieleden boodschappen doen met de pinpas van hun oudere familielid. Ook dat is ouderenmishandeling.”

In ons ziekenhuis behandelen we veel oudere patiënten en zijn we daarom extra alert op (mogelijke) gevallen van ouderenmishandeling. Anja: “Het is belangrijk dat zorgmedewerkers de signalen herkennen, zoals patiënten die onverklaarbare blauwe plekken hebben, die verwaarloosd zijn of die angstig zijn. Dan kunnen wij Veilig Thuis inschakelen om ervoor te zorgen dat ouderen thuis veilig zijn. Ook helpen we bijvoorbeeld overbelaste mantelzorgers die zorgdragen voor ouderen. Deze groep staat vaak zwaar onder druk en ouderenmishandeling kan hier een uiting van zijn.”

Op de internationale dag tegen ouderenmishandeling deelt Anja op afdelingen die oudere patiënten zien pennen uit om aandacht te vragen voor dit onderwerp. Ook besteden zorgmedewerkers die gespecialiseerd zijn in het tegengaan van ouderenmishandeling hier op deze dag extra aandacht aan.