Bevalling

Het is bijna zover, u gaat bevallen. Nadat u zich in uw verlossuite heeft geïnstalleerd, besluit uw (ziekenhuis)verloskundige of behandelend arts welke controles nodig zijn. Bijvoorbeeld een CTG-onderzoek om de sterkte van de weeën en de hartslag van uw baby te controleren of een echo-onderzoek.

Deze controles vinden in de verlossuite plaats. De hartslag van uw baby wordt ook vanuit de centrale balie gemonitord.

Opvangen weeën

Als u dat wilt geeft de verloskundige tips hoe u uw weeën op kunt vangen, bijvoorbeeld met behulp van een Skippybal of door ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Een warme douche of kruik en een massage kunnen ook verlichting bieden. Als de weeën te heftig zijn is pijnbestrijding mogelijk.

Wie is er bij de bevalling?

Uw verloskundige, een gynaecoloog of een arts-assistent en een gespecialiseerd verpleegkundige of kraamverzorgende zijn tijdens uw bevalling aanwezig. Het kan zijn dat dit team wordt uitgebreid met een verloskundige in opleiding, een coassistent of een leerlingverpleegkundige. Wilt u dat er naast uw partner nog andere personen bij u zijn tijdens uw bevalling, overleg dit dan even met degene die uw bevalling begeleidt.

Fotograferen en filmen

Natuurlijk mag tijdens de bevalling gefotografeerd en gefilmd worden. Brengt u uw zorgverleners in beeld, vraag dan vooraf eerst even toestemming