Bevalling

Het is bijna zover, je gaat bevallen. Nadat je in de verlossuite bent geïnstalleerd, besluit je (ziekenhuis)verloskundige of behandelend arts welke controles nodig zijn. Bijvoorbeeld een CTG-onderzoek om de sterkte van de weeën en de hartslag van je baby te controleren of een echo-onderzoek.

Deze controles vinden in de verlossuite plaats. De hartslag van je baby wordt ook vanuit de centrale balie gemonitord.

Opvangen weeën

Als je dat wilt geeft de verloskundige tips hoe je de weeën op kunt vangen, bijvoorbeeld met behulp van een Skippybal of door ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Een warme douche of kruik en een massage kunnen ook verlichting bieden. Als de weeën te heftig zijn, is pijnbestrijding mogelijk.

Wie is er bij de bevalling?

Je verloskundige, een gynaecoloog of een arts-assistent en een gespecialiseerd verpleegkundige of kraamverzorgende zijn tijdens je bevalling aanwezig. Het kan zijn dat dit team wordt uitgebreid met een verloskundige in opleiding, een coassistent of een leerlingverpleegkundige. Wil je dat er naast je partner nog andere personen bij je zijn tijdens de bevalling, overleg dit dan even met degene die je bevalling begeleidt.

Fotograferen en filmen

Natuurlijk mag tijdens de bevalling gefotografeerd en gefilmd worden. Breng je zorgverleners in beeld, vraag dan vooraf eerst even toestemming

Film Geboortezorg

Informatieavonden

Bekijk hier de presentatie over bevallen in Reinier de Graaf.

Hier ligt mijn passie