Kindergeneeskunde

Op de afdeling Kindergeneeskunde werken twaalf kinderartsen en vier kinderpsychologen Alle kinderartsen hebben een eigen aandachtsgebied. Zij behandelen een breed scala aan klachten bij kinderen in de leeftijdscategorie van 0 tot 18 jaar. Denk hierbij aan aangeboren aandoeningen, stoornissen in de groei of ontwikkelingen en andere lichamelijke of psychische ziekten. De zorg en behandeling die kinderen krijgen zijn volgens de nieuwste medisch-wetenschappelijke inzichten en altijd maatwerk. De aanpak is afgestemd op de specifieke ontwikkelingsfase van het kind.

Voortrekkersrol

De afdeling Kindergeneeskunde vervult landelijk een voortrekkersrol in de behandeling van kinderen met een alcoholvergiftiging. In 2006 opende kinderarts Nico van der Lely en kinder-en jeugdpsycholoog Mireille de Visser in Reinier de Graaf de eerste Nederlandse polikliniek voor Jeugd & Alcohol. Belangrijk bij de aanpak is een speciaal ontwikkeld nazorgtraject dat terugval helpt voorkomen. Alle nieuwe Jeugd & Alcoholpoli’s in Nederlandse ziekenhuizen passen sinds 2011 deze behandelvorm toe. Reinier de Graaf heeft inmiddels topklinische erkenning van de Stichting Topklinische ziekenhuizen ontvangen voor de polikliniek Jeugd & Alcohol. Ook het Centrum voor Allergie en Kind, gespecialiseerd in allergologische patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, heeft een landelijke functie. Twee van de vijf Nederlandse kinderallergologen zijn hier werkzaam. Het expertisecentrum doet als een van de weinige ziekenhuizen een voedselprovocatietest voor onder meer noten en pinda’s. Daarmee kan een verfijnde diagnose naar voedselallergie worden gesteld. Daarnaast hebben we een Pindapoli, dat is opgezet om een pinda-allergie te voorkomen bij kinderen met eczeem.

Gespecialiseerde kinderpoliklinieken

Voor veel aandoeningen, klachten en problemen heeft de afdeling Kindergeneeskunde aparte poliklinieken waarin kinderartsen met gespecialiseerde aandachtsgebieden in multidisciplinair verband samenwerken met collega-specialisten van het Haga ziekenhuis (Juliana Kinderziekenhuis) en academische centra als het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum (Sophia ziekenhuis) en het Leids Universitair Medisch Centrum.

Post intensive en high care

De afdeling Kindergeneeskunde beschikt over een post intensive care en high care Neonatologie afdeling. Hier worden onder andere kinderen behandeld die te vroeg geboren zijn of aangeboren afwijkingen hebben. De post intensive care en high Neonatologie afdeling voldoet aan hoge kwaliteitseisen.

Specialisten

Locatie Pijnacker

Huisartsenpraktijk Keijzershof

Voor algemene kindergeneeskunde, alcohol & jeugd en allergologie.

Wachttijd: 10 weken (bijgewerkt: 25 augustus 2020)

Film Kind en Jeugd

Kids

Folders (in PDF)