Kinderpoliklinieken

Voor veel aandoeningen, klachten en problemen heeft de afdeling Kindergeneeskunde aparte poliklinieken waarin kinderartsen met gespecialiseerde aandachtsgebieden in multidisciplinair verband samenwerken met collega-specialisten van het  en academische centra als het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum (Sophia ziekenhuis) en het Leids Universitair Medisch Centrum.

Astmaspreekuur kinderen

Eén op de acht kinderen in Nederland heeft last van astmatische klachten, zoals kortademigheid, piepende ademhaling, hoesten en slijm opgeven. Oorzaak van de klachten is een vernauwing en ontsteking van de luchtwegen.

Allergie en Kind

Een op de drie kinderen heeft last van een bepaalde vorm van allergie, zoals hooikoorts, allergische astma of een voedselallergie.

Bloedafname kinderen

Bloedprikken is voor kinderen met luchtballonnen, olifanten, eendjes en ervaren laboranten met flinke doses geduld stukken minder eng.

Buikpijnpolikliniek kinderen

Ontlastingsproblemen zoals verstopping of diaree, elk kind heeft er weleens last van. Bij sommige kinderen is de stoelgang continu ontregeld. Het poepen of plassen lukt bijvoorbeeld niet of ze doen het in hun broek. Ouders kunnen dan met hun kind terecht op de gespecialiseerde buikpijnpoli van de afdeling kindergeneeskunde

Kindercardiologie

Voor kinderen met hartproblemen, zoals hartruizen, hartkloppingen of pijn op de borst kunnen terecht op het cardiologiespreekuur van een kinderarts gespecialiseerd in kindercardiologie.

Diabetesplein Junior

Kinderen ontwikkelen steeds vaker en op jongere leeftijd diabetes. Gespecialiseerde en hoogwaardige zorg, dichtbij huis, is belangrijk bij de behandeling.

Kinderinfectieziekten

Kinderen met een chronische trommelvliesontsteking, urineweginfectie of bij wie een afweerstoornis wordt vermoed kunnen voor nader onderzoek terecht op de polikliniek infectieziekten voor kinderen.

Jeugd en Alcohol

Op de polikliniek voor Jeugd en Alcohol krijgen jongeren, die met een alcoholvergiftiging zijn opgenomen, én hun ouders, nazorg. Doel is het bereiken van gedragsverandering en onderkennen van eventuele onderliggende problemen, zodat de jongere niet opnieuw in de problemen komt met alcohol.

Klinische Genetica kinderen

Elke twee weken houdt een klinisch geneticus uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), op de polikliniek kindergeneeskunde, spreekuur voor kinderen met een verdenking op aangeboren afwijkingen of erfelijke aandoeningen.

Kinderoncologie

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 600 kinderen een vorm van kanker. Sinds juni 2018 worden deze kinderen behandeld in het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht (PMC), dat samenwerkt met 20 Nederlandse ziekenhuizen, waaronder Reinier de Graaf.

Ontwikkelingsachterstand kinderen

Kinderen met een ontwikkelingsachterstand ontwikkelen zich motorisch anders dan verwacht: ze gaan bijvoorbeeld veel later kruipen en lopen niet.

Kinderorthopedie

Heeft uw kind problemen aan het bewegingsapparaat, zoals aan de voeten, knieën en heupen, dan kunt u terecht op de polikliniek kinderorthopedie.

Kinder- en Jeugdpsychologie

Als uw kind in het Reinier de Graaf ligt en erg bang is voor een medische ingreep of moeite heeft met het accepteren van een aandoening, is het mogelijk de kinder- en jeugdpsycholoog te raadplegen.

Kinderrevalidatie

Kinderen met een ontwikkelingsachterstand, bijvoorbeeld als gevolg van een aangeboren aandoening, ziekte of ongeval, kunnen op verwijzing van de kinderarts terecht bij de kinderrevalidatiearts.

Film Kind en Jeugd

Kids