Het is vandaag de Europese Dag van de Privacy

28 januari 2023

In het Reinier de Graaf ziekenhuis zorgen we altijd voor optimale bescherming van persoonsgegevens. Maar afgelopen week was er nog eens extra aandacht voor privacy en informatiebeveiliging. Er werden voor medewerkers diverse acties georganiseerd met als doel: de informatieveiligheid nóg verder vergroten.

Escape room
In een escape room werd ons ziekenhuis zogenaamd getroffen door een ransomware-aanval. Ransomware is kwaadaardige software die een computer of bestanden gijzelt. Om dit op te lossen eisen criminelen vaak veel geld. Medewerkers van allerlei afdelingen losten opdrachten op rondom privacy en informatiebeveiliging. Uiteindelijk konden zij met deze oplossingen een puzzel maken en het ziekenhuis redden.

Cyberaanval
De medewerkers van de afdeling I&I kregen te maken met een neppe cyberaanval; een aanval op onze computers. Tijdens de oefening, onder leiding van DataExpert, werden de computers in ons ziekenhuis zogenaamd gegijzeld door cybercriminelen. Dankzij deze oefening kon de afdeling hun plannen voor crisissituaties testen en ontdekten zij verbeterpunten.

Wilt u meer weten over privacy in ons ziekenhuis. Kijk op deze pagina.