Snellere optimale zorg voor patiënten met een beroerte dankzij nieuw regioprotocol

Op maandag 3 mei start er een nieuw regioprotocol, genaamd BRAIN-RACE, voor mensen met een beroerte. Het doel van dit protocol is om zo snel mogelijk de juiste behandeling te starten op de juiste plek om de herstelkansen van de patiënt te optimaliseren.

30 april 2021

De ambulancedienst speelt hierbij een belangrijke rol: zij nemen de beslissing waar de patiënt naartoe gebracht wordt. Dit doen zij door middel van de zogenoemde RACE-score. Bij een beroerte telt elke seconde. Daarom rijdt de ambulance altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis met mogelijkheden voor trombolyse en diagnostiek zoals het Reinier de Graaf.

Bij een hoge RACE score (zoals vrijwel volledige uitval aan één kant en het niet naar een kant kunnen kijken) rijdt de ambulance echter direct door naar het dichtstbijzijnde gelegen centrum met aanvullende mogelijkheden voor behandeling met IAT. Bij IAT (Intra-arteriële trombectomie) wordt via de lies een dunne opvoerdraad (katheter) tot in het hoofd gebracht, waardoor het bloedstolsel verwijderd kan worden. Deze werkwijze is uniek. Er is dan ook in samenwerking met de omliggende ziekenhuizen een publicatie geweest over deze aanpak.

Herken een beroerte

Om de patiënten zo snel mogelijk te helpen, is het van belang dat een beroerte herkend wordt. Verwarde spraak, een scheve mond en een lamme arm zijn de meest voorkomende signalen bij een beroerte. Hiernaast kunnen ook krachtsverlies van een been, plotseling dubbelzien, draaiduizeligheid of ernstige hoofdpijn signalen zijn dat iemand een beroerte heeft. Bel bij twijfel altijd het noodnummer 112.