Oncologisch Centrum Reinier de Graaf

​Kanker raakt ons allemaal. Jaarlijks sterven er zo'n 45.000 mensen als gevolg van kanker. De ziekte is hiermee in Nederland doodsoorzaak nummer één. Wanneer het vermoeden bestaat dat u kanker heeft, wilt u zo snel mogelijk weten waar u aan toe bent. Dat begrijpen wij. Ons gezamenlijke doel is een spoedige geruststelling voor wie dit mogelijk is en zorgvuldig onderzoek en een snelle start van de behandeling voor wie dit noodzakelijk is. Daar zet ons specialistenteam zich dagelijks voor 100% in.

Als lid van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) biedt het Reinier de Graaf al bijna acht eeuwen zorg aan de inwoners van de regio Delft. Als oudste ziekenhuis van Nederland staan we voor het bieden van de juiste zorg, op de juiste plaats, op het juiste moment.

Diagnose, behandeling en nazorg

Het Oncologisch Centrum is hét gespecialiseerde kankercentrum in uw regio voor onderzoek, behandeling en nazorg van kanker. U kunt bij ons terecht voor verschillende behandelingen. Onze specialiste kunnen gebruik maken van de modernste behandeltechnieken zoals de Da Vinci-operatierobot bij prostaatkanker en endeldarmkanker. Die maakt het mogelijk om ingrepen met meer precisie uit te voeren en met minder risico op complicaties bij de patiënt.

Samen met u worden de mogelijkheden besproken en wordt een behandelplan opgesteld voor de beste behandeling. In geval van spoed kunt u bij ons snel terecht, vaak al binnen twee werkdagen. Leven met angst en onzekerheid is ondraaglijk, dat begrijpen wij. Wij doen er dan ook alles aan om u snel duidelijkheid te bieden. Informeer bij de polikliniek naar de actuele wachttijden in uw situatie. 

Zorg voor alle kankerpatiënten

In ons centrum bieden we zorg voor alle soorten kanker. Reinier de Graaf heeft een bovenregionale centrumfunctie voor tumoren aan de slokdarm en prostaat. Dat wil zeggen dat andere ziekenhuizen in de regio voor de behandeling van deze soorten kanker naar Reinier de Graaf doorverwijzen. Vrouwen met een borstafwijking of borstkanker kunnen bij ons terecht in de specialistische polikliniek, de Mammapoli

Samenwerkende specialisten

Onze hooggekwalificeerde specialisten en verpleegkundigen werken nauw samen in behandelteams om u de beste begeleiding en behandeling  te kunnen  bieden. Dit kan betekenen dat u te maken krijgt met verschillende specialisten. Wekelijks komen zij bij elkaar om samen de beste behandeling voor de patiënt af te stemmen. 

Bovendien is er een goede samenwerking met het Haga ziekenhuis in Den Haag, LUMC in Leiden, Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Het Oncologisch Centrum werkt nauw samen met andere afdelingen waaronder:

  • Endoscopie, waar verschillende organen van de binnenkant bekeken kunnen worden;
  • Geriatrie, waar extra zorg rond kwetsbare ouderen onderdeel is van de oncologische behandelingen omdat deze risicovoller zijn dan bij jongeren;
  • Hematologie, dat zich specialiseert in het behandelen van bloedziekten;
  • Medische Psychologie, waar psychodiagnostiek en psychologische behandeling als aanvulling op de medische zorg worden geboden.
  • Nucleaire geneeskunde, waar met radioactieve stoffen onderzoeken en behandelingen worden gedaan;
  • Pathologie, deze afdeling bestudeert het ontstaan en verloop van ziektes;
  • Plastische Chirurgie, waar vorm en functie van lichaamsdelen worden hersteld; 
  • Psychologie, waar bahendeling en begeleiding van de patienten plaatsvindt die emotioneel belast zijn; 
  • Radiologie, waar het ziektebeeld met röntgenstralen, geluidsgolven (echo) of magnetische velden (MRI) in beeld wordt gebracht;
  • Radiotherapie, oftewel bestraling, voor het afremmen of vernietigen van (eventueel achtergebleven) kwaadaardige cellen.

Samen beslissen over kanker

Als u kanker heeft, moet u vaak in korte tijd een besluit nemen over uw behandeling. Die behandeling kan ingrijpende gevolgen hebben voor uw leven, zowel op korte als op langere termijn. Om zelf mee te kunnen beslissen over uw behandeling informeert de specialist u zorgvuldig over de mogelijkheden, de gevolgen van de behandeling op uw dagelijkse leven voordat deze samen met u de uiteindelijke beslissing neemt. Weet ook dat u bedenktijd heeft.

Voordat u van de behandelend specialist een advies krijgt voor uw behandeling, wordt uw situatie met de andere specialisten van het behandelteam besproken. Deze specialisten werken intensief met elkaar samen en overleggen wekelijks over alle kankerpatiënten. Gezamenlijk stellen zij een advies voor uw behandelplan op. Meer informatie over samen beslissen krijgt u in deze video

Kankersoorten

Op de pagina 'Kankersoorten' vindt u meer informatie over de kankersoorten Oncologisch Centrum Reinier de Graaf.

Behandelteam

Op de pagina 'Behandelteam' vindt u meer informatie over alle specialisten die werkzaam zijn in het Oncologisch Centrum Reinier de Graaf en waarmee u gedurende uw behandeling in contact kunt komen.

Informatie voor huisartsen en zorgverleners

Op de pagina 'Verwijzers' vindt u meer informatie voor huisartsen en zorgverleners die samenwerken met het het Oncologisch Centrum Reinier de Graaf.

Nazorg

Op de pagina 'Nazorg' vindt u meer informatie over de nazorg die wij kankerpatiënten bieden in het Oncologisch Centrum Reinier de Graaf.

Patiëntfolders

Op de pagina 'Patiëntfolders' vindt u de patiëntfolders van het Oncologisch Centrum Reinier de Graaf.

Contact

Op de pagina 'Contact' vindt u meer informatie hoe u in contact kunt komen met het Oncologisch Centrum Reinier de Graaf.

Heeft u vragen?

De polikliniek Oncologie is bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 15.00 uur via
​(015) 260 40 80.

Mailen kan naar balieoncohema@rdgg.nl

Adres en routeplanner

Second opinion?

Twijfelt u over de diagnose of het behandelplan? U heeft het recht om een second opinion aan te vragen.

Informeer naar de mogelijkheden en bel ons op (015) 260 39 46.

Handige links

Aanvullende informatie over kanker vindt u op:

Verwijsgids Kanker

Kanker.nl

De invloed van kanker op uw leven