Maagkanker

De maag is een peervormig orgaan en ligt boven in de buik, vlak onder het middenrif. In de maag wordt voedsel opgevangen dat door de mond en de slokdarm naar binnen is gekomen. Bovenin de maag wordt het voedsel gemengd met maagsap. Daarna wordt onderin de maag het voedsel gekneed en gemalen. Daarna wordt het voedsel verteerd in de darmen.

Er zijn verschillende soorten maagkanker (maagcarcinoom). Deze tumoren onderscheiden zich door het type weefsel waaruit ze ontstaan. De meest voorkomende vorm is het adenocarcinoom. Deze vorm van kanker ontstaat uit het slijmvlies van de maag. Uitzaaiingen van maagkanker kunnen zowel via de lymfestroom als via het bloed plaatsvinden en ontstaan meestal in de lymfeklieren, in de lever, in de longen en/of in de buikholte.

Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 1.900 mensen de diagnose maagkanker. Maagkanker komt vooral voor bij mensen die wat ouder zijn en neemt in Nederland de zesde plaats in het rijtje van meest voorkomende kankersoorten. De grootste groep is 65 jaar of ouder bij diagnose. Bij ongeveer 3 tot 5% van de mensen die maagkanker hebben lijkt erfelijkheid een rol te spelen. In families met een erfelijke vorm van maagkanker komt maagkanker vaak op jonge leeftijd (vóór het 40e levensjaar) voor.

Oorzaak

De exacte oorzaak van maagkanker is vaak niet duidelijk. Gezonde voeding en voldoende beweging is belangrijk bij het voorkomen van maagkanker. Zo blijkt uit onderzoek dat o.a. roken, overmatig alcoholgebruik, gebrek aan gezonde voeding, chronische ontsteking van het maagslijmvlies, een eerdere operatie aan de maag en poliepen in de maag de kans op maagkanker vergroten.

Klachten

Maagkanker ontwikkelt zich in de maagwand en van daaruit kan het zich verder verspreiden. Deze ziekte geeft aanvankelijk weinig tot geen klachten, waardoor het vaak laat opgemerkt wordt. Mogelijke klachten zijn:

  • Verminderde eetlust;
  • Pijn in de bovenbuik;
  • Misselijkheid;
  • Oprispingen;
  • Bloedverlies.

Als u klachten heeft die op maagkanker kunnen wijzen, is het verstandig om op tijd naar uw huisarts te gaan. De huisarts luistert naar uw klachten en doet lichamelijk onderzoek. Afhankelijk van uw klachten zal de huisarts u doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts of internist in het ziekenhuis voor aanvullend onderzoek.

Diagnose

Wanneer u klachten heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben. Om u deze duidelijkheid te kunnen geven, gebruiken we verschillende geavanceerde technieken.

Endoscopie

De maag-darm-leverarts zal via een flexibele slang in de mond met een cameraatje in de slokdarm en de maag kijken. Als er afwijkingen zijn, wordt een stukje weefsel afgenomen wat door de patholoog (weefselonderzoeker) onder de microscoop wordt bekeken. Wanneer een tumor in de maag wordt gezien, zal er vervolgonderzoek plaatsvinden.

PET-CT-scan (evt. in combinatie met FDG)

Dit is een bijzondere röntgentechniek waarbij u heel langzaam door een ringvormige scanner wordt bewogen. Deze scanner maakt veel afbeeldingen van kleine stukjes van het lichaam, een dwarsdoorsnede. Voor de PET-scan gebruiken we in veel gevallen FDG, een radioactieve stof die wordt toegediend via een infuus. Dit is een soort radioactief suiker. FDG kan de celdeling goed in beeld brengen omdat voor celdeling veel suiker nodig is. Afwijkende cellen hebben vaak een hogere suikerbehoefte dan gewone lichaamscellen en nemen hierdoor dus meer van de radioactieve suiker op. Een PET-scanner maakt deze cellen goed zichtbaar. In combinatie met de röntgenstraling van de CT-scanner in dit apparaat kunnen we vervolgens nauwkeurig de plaats van de cellen in het lichaam bepalen.

Aanvullend onderzoek

Het is mogelijk dat de arts aanvullend onderzoek voor u aanvraagt zoals een PET-scan of een endo-echografie. Ook is het mogelijk dat er een kijkoperatie van het buikvlies noodzakelijk is.

Behandeling

Welke behandeling voor u de beste is, hangt af van verschillende factoren zoals de grootte, uitbreiding en plaats van de tumor en het wel of niet aanwezig zijn van uitzaaiingen. Verder spelen uw lichamelijke en geestelijke conditie een rol in de keuze van behandeling.

Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk bij maagkanker. Maagkanker wordt meestal pas in een laat stadium ontdekt. Dit komt doordat de ziekte vaak pas laat klachten geeft. De meeste mensen krijgen dan ook een palliatieve behandeling, een behandeling waarbij genezen helaas niet meer mogelijk is. Vaak wordt een combinatie van deze behandelmethoden uitgevoerd,

Endoscopische behandeling

Bij sommige patiënten is de tumor oppervlakkig en beperkt tot de slijmvlieslaag in de slokdarm. Het slijmvlies kan dan plaatselijk worden weggehaald. Deze behandeling gebeurt tijdens een kijkonderzoek.

Operatie

Wanneer er geen uitzaaiingen aanwezig zijn, is een operatie een genezende behandeling bij maagkanker. Bij een operatie zal de tumor, inclusief omliggende lymfeklieren verwijderd worden. Vóór de operatie is het niet altijd met zekerheid te zeggen of de tumor in het geheel verwijderd kan worden of blijkt er toch sprake te zijn van uitzaaiingen. Op dat moment kan besloten worden niet verder te opereren of wordt er een beperkte operatie uitgevoerd met als doel klachten te verminderen of te voorkomen.

Chemotherapie

Chemotherapie is de behandeling van kanker met medicijnen die de celdeling remmen. De medicijnen heten cytostatica. Als uw arts deze behandeling voorschrijft dan krijgt u specifieke informatie hierover.

Bestraling (Radiotherapie)

Bestraling is een plaatselijke behandeling waarbij kankercellen geheel of gedeeltelijk door straling worden vernietigd. Als uw arts deze behandeling voorschrijft dan krijgt u specifieke informatie hierover. Heeft u deze informatie niet ontvangen, vraag er dan naar bij uw arts of verpleegkundige. Meer informatie over radiotherapie.

Plaatsen van voedingsbuisje (stent)

Als een operatie en bestraling niet mogelijk of wenselijk zijn en als u problemen heeft met het doorlaten van voedsel, kunt u het advies krijgen om een voedingsbuisje te laten plaatsen in de slokdarm. Het buisje wordt tijdens een gastroscopie langs de tumor geplaatst. Het voedingsbuisje zorgt ervoor dat het eten makkelijker door uw slokdarm kan. Wanneer deze behandeling voor u van toepassing is, krijgt u verdere informatie via de maag-darm-leverarts, internist-oncoloog en gespecialiseerd oncologieverpleegkundige.

Samen beslissen over kanker

Als u kanker heeft, moet u vaak in korte tijd een besluit nemen over uw behandeling. Die behandeling kan ingrijpende gevolgen hebben voor uw leven, zowel op korte als op langere termijn. Om zelf mee te kunnen beslissen over uw behandeling informeert de specialist u zorgvuldig over de mogelijkheden, de gevolgen van de behandeling op uw dagelijkse leven voordat deze samen met u de uiteindelijke beslissing neemt. Weet ook dat u bedenktijd heeft.

Voordat u van de behandelend specialist een advies krijgt voor uw behandeling, wordt uw situatie met de andere specialisten van het behandelteam besproken. Deze specialisten werken intensief met elkaar samen en overleggen wekelijks over alle kankerpatiënten. Gezamenlijk stellen zij een advies voor uw behandelplan op. Meer informatie over samen beslissen krijgt u in deze video

Heeft u vragen?

Neemt u dan contact op met polikliniek MDL/GE Chirurgie op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur op (015) 260 32 20.

Illustraties zijn beschikbaar gesteld door Roche Nederland.

Heeft u vragen?

Neemt u gerust contact op met polikliniek MDL/GE Chirurgie.
Op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur op (015) 260 32 20.

E-mailen kan naar gechirurgie@rdgg.nl

Second opinion?

Twijfelt u over de diagnose of het behandelplan? U heeft het recht om een second opinion aan te vragen.

Informeer naar de mogelijkheden en bel ons op (015) 260 32 20.

 

Handige links

Aanvullende informatie over kanker vindt u op:

Verwijsgids Kanker

Kanker.nl

De invloed van kanker op uw leven