Afspraak en eerste bezoek

Uw huisarts, tandarts, verloskundige of een andere specialist heeft u voor een onderzoek of bezoek aan een specialist doorverwezen naar het Reinier de Graaf. De eerste afspraak in het ziekenhuis hebt u altijd op een polikliniek. De polikliniek is het gedeelte van het ziekenhuis waar een specialist zijn of haar spreekuren houdt. Op de polikliniek wordt u niet opgenomen. Dat gedeelte van het ziekenhuis noemen we de kliniek.

Ieder specialisme heeft zijn eigen polikliniek, in de volksmond vaak ‘poli’ genoemd. Voor veel voorkomende aandoeningen zijn er speciale poliklinieken, zoals de voetenpoli voor diabetici. Voor een bezoek aan de polikliniek moet u altijd vooraf een afspraak maken. Er is ook een folder met alle praktische informatie op een rij.

Een afspraak maken

Bij Reinier de Graaf maakt u een telefonische afspraak bij de assistenten of het afsprakenbureau van de polikliniek waar u terecht wilt. Het juiste telefoonnummer vindt u bij het specialisme waarnaar u verwezen bent. Hier kunt u ook zien welke artsen er op de polikliniek werken, op welke locaties u terecht kunt en wat eventueel de wachttijd is.

U krijgt ongeveer een week voor uw afspraak een bevestiging thuisgestuurd. Daarop staat ook duidelijk vermeld op welke locatie we u verwachten.

Afspraak afzeggen?

Soms komt er iets tussen of wordt u ziek, terwijl u een afspraak in het ziekenhuis hebt. Als u uw afspraak wilt veranderen of afzeggen dan vragen wij u dit zo spoedig mogelijk, maar minimaal 24 uur van tevoren telefonisch door te geven bij de polikliniek waar u de afspraak hebt. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.
Als u niet op de afspraak komt en u zich ook niet telefonisch hebt afgemeld, dan mogen wij u kosten in rekening brengen.

Verwijsbrief verplicht bij bezoek aan polikliniek

Voordat u Reinier de Graaf bezoekt voor uw eerste afspraak, moet u in het bezit zijn van een verwijsbrief van een (huis)arts, of dient uw huisarts uw verwijzing digitaal bij het ziekenhuis te hebben ingediend. Zonder verwijsbrief kunnen wij geen ziektekosten declareren bij uw zorgverzekeraar en zullen wij u zelf de rekening sturen.

Ook het achteraf indienen van een verwijsbrief leidt ertoe dat u zelf de rekening krijgt toegestuurd van het ziekenhuis. Het bedrag van de rekening kunt u in dat geval niet meer declareren bij uw zorgverzekeraar.

Dus:

 1. Neem altijd een verwijsbrief mee als u een eerste afspraak hebt. Bent u digitaal verwezen (door uw huisarts, via ZorgDomein) neem dan uw ZorgDomeinnummer mee.
 2. Een verwijsbrief is alleen geldig als de datum van de brief vóór, of gelijk aan, de datum van de eerste afspraak in het ziekenhuis ligt.

Zie Eerste bezoek voor belangrijke informatie over uw afspraak in het ziekenhuis.

Bushalte Reinier de Graaf vervalt tijdelijk voor lijnen 32 en 37

Vanaf zondag 10 december stoppen buslijnen 32 en 37 tijdelijk niet meer bij de halte Reinier de Graaf Gasthuis. Deze situatie duurt tot eind maart 2018.

Begeleiding voor patiënten

Komt u alleen en heeft u hulp nodig in het ziekenhuis, dan kunt u vooraf of bij aankomst begeleiding reserveren. Een gastvrouw- of heer ontmoet u bij de receptie, helpt u met uw registratie en/of aanmelding en brengt u (eventueel met rolstoel) naar uw afspraak. Desgewenst blijft hij of zij bij u of komt u op het afgesproken tijdstip weer ophalen. Een taxi bestellen kunt u na uw afspraak laten doen door een receptie medewerker.

Reserveren

U kunt vooraf reserveren door contact op te nemen met de receptie via 015- 260 5900 of via receptiedelft@rdgg.nl. U geeft uw volledige naam en uw geboortedatum of patiëntennummer door. Tevens de datum en tijdstip van uw afspraak. Graag ook uw telefoonnummer of die van een contactpersoon, zodat wij (eventueel) contact met u kunnen opnemen. U kunt zich ook altijd op de dag van uw afspraak melden aan onze receptiebalie en ter plaatse vragen om begeleiding.

Altijd verwijsbrief nodig

U hebt een verwijzing voor (niet spoedeisende) ziekenhuiszorg nodig als u wilt dat deze wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

Eerste bezoek

Wat neemt u mee en hoe meldt u zich aan?

Huisregels

Onze huisregels zijn bedoeld om een veilige en prettige sfeer voor onze patiënten, bezoekers en medewerkers te waarborgen. Daarom vragen we u zich samen met ons aan deze huisregels te houden.

Patiëntveiligheid

Bij Reinier de Graaf doen we er alles aan om veilige zorg te leveren. Maar u kunt ook zelf iets doen aan een veilig verblijf in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld vragen stellen als u niet goed begrijpt wat de arts vertelt, of het melden als de pillen die u krijgt er heel anders uit zien dan u gewend bent.

Medisch dossier

Uw medisch dossier is eigendom van Reinier de Graaf. U kunt op verzoek uw medische gegevens inzien of een verzoek tot vernietiging indienen.

Locaties

 • Reinier de Graafweg 5
  2625 AD Delft
  (015) 260 30 60
  Meer info
 • Middel Broekweg 2a
  2671 ME Naaldwijk
  (015) 260 30 60
  Meer info
 • Fonteynenburghlaan 5
  2275 CX Voorburg
  (070) 340 11 00
  Meer info
 • Kiekendiefstraat 17
  2496 RP Den Haag
  (015) 270 68 00
  Meer info

Folders (in PDF)

Word vriend van Reinier