Eerste bezoek

In onderstaande fimpje ziet u het (nieuwe) proces van registreren en aanmelden.


 

Eerste bezoek 

U dient bij uw eerste bezoek een aantal zaken mee te nemen:

 • Legitimatiebewijs: identiteitskaart, paspoort of rijbewijs (bij voorkeur uw paspoort of identiteitskaart. Bij 'Stap1' hieronder wordt dat toegelicht);
 • Geldige verzekeringspolis / geldig verzekeringspasje;
 • Verwijsbrief van de huisarts / verloskundige / specialist en/of uw verwijskaart. Wanneer u door uw verwijzer digitaal bent verwezen (via ZorgDomein), neem dan uw ZorgDomeinnummer mee;
 • Lijst met medicijnen die u gebruikt;
 • Uw keuringspapieren als u voor een keuring komt.


Stap 1: registreren bij registratiezuil of patiëntenregistratie

Voordat u naar de polikliniek gaat, schrijft u zich eerst in.
Reinier de Graaf werkt met een patiëntenpas: een persoonlijk pasje met uw foto, dat u gemakkelijk in de portemonnee kunt opbergen. Dit pasje kan gemaakt worden bij één van de twee registratiezuilen in de centrale hal in Delft en aan de balie patiëntenregistratie op locatie Voorburg.Deze pas is voor volwassenen tien jaar geldig en voor kinderen twee jaar.

Registreert u zich in Delft met uw identiteitskaart of paspoort, dan neemt de registratiezuil de pasfoto digitaal over. Deze foto wordt -met uw toestemming- voor de patiëntveiligheid in het ziekenhuissysteem opgenomen en is alleen zichtbaar voor de ziekenhuismedewerkers die u behandelen. 
Na een succesvolle inschrijving ontvangt u uw patiëntenpas direct uit de zuil.

Gastvrouwen en -heren kunnen u hierbij helpen.

Als de registratie niet kan worden voltooid, krijgt u uit de registratiezuil een oproepnummer. Met dat nummer wordt u via het beeldscherm opgeroepen voor een van de registratiebalies waar uw registratie handmatig kan worden voltooid.
Als u zich registreert met uw rijbewijs, dan moet vaak aan de zuil een nieuwe digitale foto worden gemaakt. Ook duurt deze registratie iets langer omdat de patiëntenpas niet aan de zuil wordt geprint, maar aan de balie van de Patiëntenregistratie; u ontvangt aan de zuil een oproepticket waarmee u met voorrang uw pasje aan de balie van patiëntenregistratie kunt ophalen.

Openingstijden

Voor de openingstijden geldt maandag tot en met vrijdag.

De openingstijden van de balie patientenregistratie in locatie Voorburg zijn van 08.00 tot 16.30 uur.

In het Gasthuis Delft zijn de openingstijden van de patiëntenregistratie van 07.30 tot 17.00 uur. Komt u tussen 07.00 en 07.30 uur, dan ontvangt u een tijdelijke pas. Deze tijdelijke pas wordt uitgegeven door de receptie en kan alleen gebruikt worden tussen 07.00 en 07.30 uur.

Uw gegevens wijzigen
Wijzigen uw gegevens, bijvoorbeeld uw adres, huisarts of uw zorgverzekeraar, dan verzoeken wij u dat bij een volgend bezoek door te geven aan de registratiezuil in Delft of bij de Patiëntenregistratie op één van onze andere locaties.

Stap 2: melden bij de polikliniek 

Op het informatiebord in de centrale hal Delft ziet u in welke polikliniekgang uw afspraak is. De poliklinieken bevinden zich op de eerste verdieping. U bereikt deze via de lift of roltrap in de centrale hal. Bij binnenkomst komt u onze gastvrouwen direct tegen, zij wijzen u graag de weg of brengen u naar de juiste bestemming. Ook zijn er 'wegwijzers' te krijgen, een plattegrond van het ziekenhuis. Uiteraard kunt u ook zelfstandig via de bewegwijzering de route vinden naar uw afspraak.

In Delft meldt u zich aan bij de aanmeldzuil van de betreffende polikliniek. Aan deze zuil ontvangt u informatie over uw afspraak, of u in de wachtruimte kunt plaatsnemen of dat u zich dient te melden aan de balie. Deze informatie ontvangt u ook op een oproepticket uit de zuil.

Op de andere locaties van ons ziekenhuis meldt u zich bij de balie en geeft uw verwijsbrief en uw polikliniekkaart af aan de assistent. Vervolgens wordt u opgeroepen als u aan de beurt bent. Wij doen er alles aan om u op de afgesproken tijd te behandelen. Helaas zijn wachttijden niet altijd te voorkomen. Op de polikliniek houden verschillende specialisten en arts-assistenten een spreekuur. Een patiënt die na u binnen komt kan daarom eerder aan de beurt zijn.

Stap 3: opgeroepen door de behandelaar

In Delft wordt u in de wachtruimte geïnformeerd via een oproepscherm. Op dit scherm kunt u eventuele wachttijden per spreekuur zien en verschijnt het oproepnummer van uw oproepticket als u aan de beurt bent. Op het scherm kunt u lezen naar welke spreekkamer u zich kunt begeven.

Indien het wenselijk is, kunnen gastvrouwen u ondersteuning bieden.

Op de andere locaties wordt u door de arts uit de wachtruimte opgehaald.

Stap 4: in de spreekkamer

De medisch specialist zal u in de spreekkamer vragen stellen en u eventueel onderzoeken. Natuurlijk kunt u ook zelf vragen stellen. Het is daarom handig uw eerste afspraak goed voor te bereiden en de vragen die u heeft op te schrijven.
Herhaal ook altijd even in uw eigen woorden wat de arts tegen u heeft gezegd. Zo kunt u controleren of u het heeft begrepen.

Drie goede vragen

Met deze drie goede vragen bereidt u zich goed voor op het gesprek met de arts.

'Drie goede vragen' is een campagne van de Patiëntenfederatie Nederland en de Orde van Medisch Specialisten. Wij adviseren u om deze drie vragen altijd te stellen als u uw behandelmogelijkheden bespreekt met uw arts.

Schrijf eventuele vragen die u heeft van tevoren op en neem ook pen en papier mee om aantekeningen te maken. U kunt ook iemand die u vertrouwt vragen mee te gaan naar het gesprek. Deze persoon kan dan eventueel ook aantekeningen maken.

Bent u de afgelopen twee maanden behandeld of opgenomen geweest in een buitenlands ziekenhuis, geeft u dit dan door aan de specialist en aan de baliemedewerker.

Een aantal tips:

 • Maak aantekeningen tijdens uw gesprek.
 • Stel vooral open vragen. Dus: “wat mag ik eten?” en niet “mag ik noten eten?”
 • Als iets onduidelijk is, vraag dan om extra uitleg. Als u bijvoorbeeld een woord niet begrijpt, zegt u dit dan tegen de arts.
 • Vraag of er informatie is, zoals folders.
 • Vraag of er een patiëntenvereniging is.

Naar aanleiding van de bevindingen zal de medisch specialist u vragen om meer onderzoeken te ondergaan of, indien nodig, een behandelplan opstellen. Vaak zal er een vervolgafspraak komen of een doorverwijzing naar een ander specialisme.
 

Stap 5: Vervolg- of herhalingsafspraak plannen

Ook voor een vervolgafspraak kunt u telefonisch contact opnemen met de betreffende polikliniek. Als u voor een afspraak op een van onze poliklinieken bent, dan kunt u ook direct een vervolg- of herhalingsafspraak bij de assistente aan de balie maken.

Locaties

 • Reinier de Graafweg 5
  2625 AD Delft
  (015) 260 30 60
  Meer info
 • Middel Broekweg 2a
  2671 ME Naaldwijk
  (0174) 63 77 00
  Meer info
 • Fonteynenburghlaan 5
  2275 CX Voorburg
  (070) 340 11 00
  Meer info
 • Kiekendiefstraat 17
  2496 RP Den Haag
  (015) 270 68 00
  Meer info

Word vriend van Reinier