Voorbereiding ingreep

Voor de ingreep moet u onderzocht worden. Dit gebeurt bij het Pre-operatief Spreekuur (POS). Kijk voor meer informatie bij POS.
Voor de ingreep mag u niets eten en drinken. Tandenpoetsen is wel toegestaan. Kijk voor meer informatie bij Regels nuchter voor volwassenen.

Gebitsprotheses, contactlenzen en sieraden moet u af doen. Ook moet u geen make-up of nagellak gebruiken. Al deze maatregelen zijn om de anesthesie veiliger te maken.

Indien u een plaatselijke verdoving krijgt kunt u wel uw bril of gehoorapparaat meenemen.
Vaak krijgt u kort voor de ingreep een tabletje om wat rustig en slaperig te worden.
Bij korte ingrepen wordt soms ook een pijnstiller gegeven, zodat deze vast tijd heeft om in te werken. Medicijnen kunt u met een slokje water innemen.
Meer informatie over scheren, douchen, operatiekleding krijgt u op de afdeling.

U wordt naar het operatiecomplex gebracht, waar u wordt opgevangen door één van de anesthesiemedewerkers. Hij/ zij brengt u naar de voorbereidingsruimte als u onder algehele anesthesie wordt geholpen. Er wordt een kunststofnaaldje ingebracht. Ook krijgt u plakkers op uw borst voor het ECG (hartfilmpje), een bloeddrukband en een knijpertje op uw vinger. U blijft in de voorbereidingsruimte tot u aan de beurt bent.
Plaatselijke verdoving wordt meestal op de uitslaapkamer gegeven. U blijft dan liggen tot de verdoving is ingewerkt.
Ook bij sommige grote operaties worden extra voorbereidingen op de uitslaapkamer verricht. Na de operatie/ ingreep wordt u naar de uitslaapkamer gebracht.
Als u redelijk wakker begint te worden, de pijnbestrijding goed is en er geen andere problemen zijn, kunt u weer naar de afdeling terug