Dietetiek

De diëtist is de specialist op het gebied van voeding bij gezondheid en ziekte. Optimale voeding draagt bij aan een sneller herstel van de patiënt.

Behandeling tijdens opname

Als u opgenomen bent in ons ziekenhuis, kan het nodig zijn een diëtist te betrekken bij uw behandeling.  Binnen de afdeling diëtetiek heeft iedere diëtist een eigen aandachtsgebied. De aandachtsgebieden zijn: nefrologie, kinderdiëtetiek, cardiologie, maag- darm- en leverziekten, (kinder) diabetes mellitus, oncologie, neurologie, kunstmatige voeding en (oncologische) GE- chirurgie. Zij geven een persoonlijk advies dat is aangepast aan uw medische en persoonlijke situatie.

Ondervoeding

Er is sprake van ondervoeding wanneer u onbedoeld bent afgevallen. Bij ziekte neemt de kans op ondervoeding toe omdat het lichaam juist dan een verhoogde behoefte heeft aan voedingsstoffen. Gewichtsverlies bij ziekte is altijd onwenselijk. Het betekent namelijk dat u weefselmassa (van spieren en organen) verliest en de conditie achteruit gaat. Daarnaast is de kans op infecties verhoogd en gaat wondgenezing minder snel. Ook vertraagt ondervoeding uw herstel en kan het ervoor zorgen dat de behandeling minder goed aanslaat. Ondervoeding kan bij iedereen ontstaan: zowel bij mensen met ondergewicht, als bij mensen meteen normaal gewicht of overgewicht. Het is belangrijk ondervoeding tijdig te signaleren en te behandelen. Bij opname wordt uw voedingstoestand op de afdeling in kaart gebracht door middel van een korte vragenlijst, namelijk de ‘Short Nutritional Assessment Questionnaire’ (SNAQ).

Naar huis

Als u met ontslag gaat, wordt in overleg met de diëtist bekeken of de begeleiding voortgezet moet worden. Soms blijft een diëtist van het ziekenhuis u begeleiden. Als dit niet mogelijk is, dan verwijst de diëtist u naar een collega van de thuiszorg of een zelfstandig gevestigde diëtist.

Meer informatie vindt u in onze folders.

Specialisten