Bovenbuik chirurgie

Voor de behandeling van kwaadaardige aandoeningen aan de slokdarm, maag, en alvleesklier (pancreas) kunt u op deze polikliniek terecht. De Gastro Enterologisch chirurg (GE-chirurg) is uw behandelend arts, deze werkt nauw samen met de verpleegkundig specialist. Zij begeleidt u tijdens uw gehele behandeling, heeft de regiefunctie en is uw aanspreekpunt bij vragen of problemen.

Om tot de keuze voor de juiste behandeling te komen, doorloopt u een aantal stappen. Er komen meerdere onderzoeken bij kijken en de diagnose wordt daarna met u besproken. In dit gesprek adviseren wij u over de beste behandeling, afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Naast de behandeling van kwaadaardige aandoeningen van bovengenoemde organen is er ook een groot aanbod in behandeling aan goedaardige aandoeningen dan wel functionele stoornissen.

Specialisaties
De GE-chirurgen van het Reinier de Graaf zijn bevoegd om speciale en zeer complexe operaties uit te voeren aan de slokdarm, maag en alvleesklier (pancreas). Dit zijn operaties die slechts in een paar ziekenhuizen in Nederland mogen plaatsvinden. De GE-chirurgen zijn opgeleid om de operaties aan slokdarm en maag met een kijkoperatie uit te voeren. Het voordeel van deze vorm van opereren is dat er minder risico is op complicaties en de herstelperiode sneller verloopt. Ook de alvleesklier kan in de nabije toekomst met behulp van deze techniek worden geopereerd.

Onderzoeken
Om tot een juiste diagnose te komen met daarbij het juiste behandelplan is het noodzakelijk om verschillende onderzoeken te ondergaan. De meeste voorkomende onderzoeken zijn:

  • Bloedonderzoek
  • Röntgen onderzoek (Foto, Echo,CT-scan, Pet-scan, MRI)
  • Endoscopie (Gastroscopie, ERCP, Endo-echoscopie, Dilatatie van de slokdarm)
  • Biopsie (Dit wordt meestal gelijktijdig met een CT-scan of scopie gedaan)

Behandelingen
Eens per week komen verschillende specialisten bijeen voor een multidisciplinair overleg waar per patiënt een behandelplan wordt gemaakt.

Enkele voorbeelden van een chirurgische behandeling zijn:

  • Alleen een operatie 
  • Operatie gevolgd door Adjuvante Chemotherapie
  • Chemoradiatie gevolgd door een operatie
  • Operatie gevolgd door chemoradiatie

Afspraak maken

Op werkdagen 
van 08.30 - 12.15 uur en van 13.00 tot 15:00 uur
via 015 - 260 32 20.

Houd uw ziekenhuispas bij de hand. Met het patiëntnummer dat daarop staat kunnen wij u zo goed en zo snel mogelijk helpen.

Wachttijden