Colorectale chirurgie (darm en endeldarm)

Voor de behandeling van kwaadaardige aandoeningen aan de dunne darm, dikke darm en de endeldarm (rectum) kunt u op deze polikliniek terecht. Deze aandoeningen vragen ieder om een specifieke behandeling. Om tot de keuze voor de juiste behandeling te komen, zijn eerst verschillende onderzoeken nodig. Daarna worden de diagnose en een behandeladvies met u besproken. De GE-chirurg is uw behandelend arts. Deze werkt nauw samen met de verpleegkundig specialist. Zij begeleidt u tijdens uw gehele behandeling, heeft de regiefunctie en is uw aanspreekpunt bij vragen of problemen. Naast de behandeling van kwaadaardige aandoeningen van bovengenoemde organen is er ook een groot aanbod in behandeling aan goedaardige aandoeningen dan wel functionele stoornissen.

Specialisaties
De GE-chirurgen van het Reinier de Graaf zijn bevoegd om speciale en zeer complexe operaties uit te voeren aan de dunne darm, dikke darm en het rectum. Meer dan 70% van de darmoperaties wordt laparoscopisch (kijkoperatie) uitgevoerd, waardoor er minder risico is op complicaties en de herstelperiode sneller verloopt.
Eens per week komen verschillende specialisten bijeen, zij maken in onderling overleg per patiënt een behandelplan of passen dit aan.

Kwaliteit
Voor de behandeling van darmkanker heeft Reinier de Graaf een groen vinkje gekregen van de Nederlandse Vereniging van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) voor goed georganiseerde zorg. Ook is het predikaat TopZorg voor de behandeling van dikke darmkanker toegewezen door zorgverzekeraar Menzis.

Onderzoeken
Om tot een juiste diagnose te komen met daarbij het juiste behandelplan is het noodzakelijk om verschillende onderzoeken te ondergaan. De meeste voorkomende onderzoeken zijn:

  • Bloedonderzoek
  • Röntgen onderzoek (Foto, Echo, CT-scan, Pet-scan, MRI, Defecografie)
  • Endoscopie (Coloscopie, Sigmoïdoscopie, Endo-echoscopie)
  • Biopsie (Wegnemen stukje weefsel voor onderzoek, meestal gelijktijdig met een CT-scan of scopie)
  • Manometrie

Behandelingen
Enkele voorbeelden van een chirurgische behandeling zijn:

  • Alleen een operatie
  • Operatie gevolgd door Adjuvante Chemotherapie
  • Chemoradiatie gevolgd door een operatie
  • Radiotherapie gevold door een operatie

Afspraak maken

Op werkdagen 
van 08.30 - 12.15 uur en van 13.00 tot 15:00 uur
via 015 - 260 32 20.

Houd uw ziekenhuispas bij de hand. Met het patiëntnummer dat daarop staat kunnen wij u zo goed en zo snel mogelijk helpen.

Wachttijden