Veelgestelde vragen

In welke houding moet ik mijn gebroken hand/arm/voet/been houden?

Het geblesseerde ledemaat moet aanvankelijk ter hoogte van het hart of hoger worden gehouden. Dit vermindert de zwelling en verlicht het wat benauwende gevoel dat het gips soms veroorzaakt.

Hand of onderarm: de hand moet met behulp van een sling of ander hulpmiddel (bijv. een kussen) hoger dan de elleboog gehouden worden.

Voet of onderbeen: de enkel boven de knie en de knie boven de heup houden.

Onlangs heb ik gips gekregen. Nu heb ik pijn in het gips. Kan dit?

Een gebroken bot of gescheurde spier doet pijn. Soms wordt de pijn door het gips verminderd, maar niet altijd. Door het lichaamsdeel goed hoog te houden en pijnstillers te nemen kan de pijn afnemen. De pijn is het beste te onderdrukken door pijnstilling. Algemeen geldt dat u 3 maal daags 2 tabletten van 500 mg Paracetamol mag innemen. Indien u van de arts andere pijnstilling heeft gekregen, dient u dit advies op te volgen.

Na de gipswissel lijkt mijn gips te strak te zitten en heb ik weer meer pijn. Wat moet ik doen?

Gips hoort stevig te zitten, zeker in het begin. Na verloop van tijd zit het 'losser': dat komt enerzijds doordat de zwelling afneemt en anderzijds omdat de spieren al snel in omvang verminderen. Dat herstelt snel als u genezen bent. Heeft u later op de dag meer pijn dan in de ochtend, dan raden wij u aan om meer rust te nemen en het lichaamsdeel nog goed hoog te houden. Overigens kan het zo zijn dat, als u 1 tot 5 dagen geleden nieuw gips gekregen, het lichaam nog aan het nieuwe gips moet wennen.

Als ik pijn heb, mag ik dan pijnstillers gebruiken?

Ja. Om de pijn te onderdrukken kan pijnstilling noodzakelijk zijn. Volg het advies van de arts op of gebruik een pijnstiller met weinig bijwerkingen (bijv. paracetamol). Gebruik ook pijnstillers als u in rustige houding geen pijn heeft. Het is beter om een goede spiegel van pijnbestrijding met behulp van paracetamol op te bouwen dan eerst te wachten tot de pijn heel hevig wordt.

Mijn tenen of vingers worden blauw. Waardoor komt dat?

Dit is vaak een uitzakking van een onderhuidse bloeduitstorting. Een botbreuk of kneuzing gaat gepaard met een onderhuidse, niet direct zichtbare bloeding. Gips drukt de zwelling/bloeding onder het gips uit naar plekken waar geen gips zit. Hierdoor kan een blauwe plek verschijnen. We raden u aan om de gewrichten die bewogen kunnen worden te bewegen. Dan weet u dat er geen sprake is van een afknelling.

Hoe lang moet ik met prikken tegen trombose doorgaan?

De prikken die het ontstaan van trombose tegengaan moeten zolang u het gips draagt 1x per dag gegeven worden.

Waarom wordt er geen nieuwe röntgenfoto gemaakt?

Röntgenstralen zijn belastend zijn voor het lichaam. De keus om geen röntgenfoto te laten maken kan worden gebaseerd op pijnklachten, het lichamelijk onderzoek, het tijdsverloop en de te verwachten uitkomst van de foto. Indien bij u geen foto is gemaakt, kunt u erop vertrouwen dat dit niet nodig was.

Bij welke pijn- of gevoelsklachten moet ik contact opnemen met de gipskamer?

Neem contact met de gipskamer op:

  • als u met de voorgeschreven pijnstilling geen pijnverlichting voelt
  • als de circulatie verstoord is. Dit kunt u testen door op de nagel te drukken.
  • als u het gevoel heeft dat er onder of door het gips wondjes ontstaan. Dit wordt gekenmerkt door een branderig/ schurend gevoel.
  • als u hevige pijn heeft bij het bewegen van de vrije ledematen (vingers of tenen).
  • als u bekend bent met diabetes en twijfels heeft over het gips.

Kan ik zonder afspraak langskomen?

Nee, dat kan niet. Wij verzoeken u om telefonisch contact met ons op te nemen. In dit gesprek kan er gezamenlijk een geschikt moment gevonden worden. De gipskamer heeft veel verschillende spreekuren en patiënten. Om iedereen op tijd te helpen is goede afstemming nodig. Een geplande afspraak leidt tot minder wachttijd voor u en andere patiënten.

Na mijn bezoek op de gipskamer is mijn gips verwijderd. Nu heb ik weer pijnklachten. Is dit normaal?

Het gips zorgt ervoor dat het lichaamsdeel niet of minder gebruikt kan worden. Na verwijdering van het gips is er door het letsel en de immobilisatie al snel stijfheid merkbaar. Deze stijfheid kan gepaard gaan met pijn. Lichte oefeningen helpen. Een lichte zwelling door het bewegen is niet ongebruikelijk: dit komt door de lange immobilisatie. Volledig herstel kost enige tijd. De vuistregel is: 4 weken gips betekent vaak ook 4 weken herstel ná het gips.

Wordt mijn gips met de gipszaag verwijderd? Is dat eng?

De zaag kan worden gebruikt bij het verwijderen van sommige gipsen. De gipszaag werkt oscillerend. Dat betekent dat de zaag trillend en wiggend werkt en niet rond draait. De zaag trilt door het gips heen, maar wordt door de meetrillende watten tegen gehouden. U kunt wel wat warmte van de zaag voelen. De gipsverbandmeester heeft veel ervaring met de zaag.

Bestaat er ook zwemgips? En kan ik dit krijgen?

Nee, maar kunststofgips kan zo aangelegd worden dat zwemmen mogelijk is. Niet alle breuken kunnen op deze wijze behandeld worden. De gipsverbandmeester kan u hier meer over vertellen.

Tot dit type gips wordt in overleg met arts, gipsverbandmeester en patiënt besloten. U moet het gips drooghouden, tenzij arts of gipsverbandmeester aangeven dat douchen en zwemmen kan.

Mag je vliegen als je gips hebt?

Als u een gips heeft, mag u alleen vliegen als er een zogenoemde zaagsnede in het gips zit. De verschillende vliegtuigmaatschappijen hebben hier specifieke regels voor. Deze kunt u bij de betreffende vliegtuigmaatschappij opvragen. Op de gipskamer zijn formulieren verkrijgbaar waarop de arts kan aangeven om welke reden bij u gips is aangelegd. Dit betreft echter géén Fit-to-Fly verklaring: deze wordt door ons niet verstrekt.

In het algemeen geldt dat een zaagsnede in het gips een vereiste is voor vliegen met gips. Dit heeft te maken met de kans op verandering van druk in de vliegtuigcabine. Een zaagsnede kan gebruikt worden om het gips, in nood, te verwijderen.

Kan ik een verklaring van een arts krijgen voor derden (werkgever/ justitie/ bedrijfsarts/ reiskostenverzekeraar), indien mij hierom verzocht wordt?

Nee. Uit het oogpunt van bescherming van privacy schrijft een arts geen verklaring uit. Wanneer instanties daadwerkelijk meer informatie willen krijgen, kan dit via de voor hen bekende weg worden opgevraagd. U kunt de instanties dan door verwijzen naar het secretariaat van het betreffende specialisme (Orthopedie of Chirurgie).