Mandy Heyink, doktersassistent

Hoe lang werk je al voor het ziekenhuis en hoe ben je hier terecht gekomen?
“Ik werk al bijna 17 jaar in Reinier als doktersassistent op de polikliniek Gynaecologie. Daarvoor was ik ziekenverzorger in een verpleeghuis, maar ik wilde iets anders. Toen ben ik naar het uitzendbureau gegaan en kon ik hier vrij snel aan de slag. Je had toen namelijk nog geen diploma nodig om als doktersassistent te mogen werken. Inmiddels heb ik de benodigde diploma’s binnen hoor.”

Wat is je rol binnen het ziekenhuis?
“Als doktersassistent doe ik eigenlijk veel verschillende dingen. Een deel van de dag zit ik achter de balie op de polikliniek. Ik ontvang dan de patiënten die bij ons komen, beantwoord vragen die ze hebben en help hen bij het inplannen van afspraken. Ook help ik patiënten die naar de polikliniek bellen en vragen hebben over bijvoorbeeld hun behandeling. Als doktersassistent ben je daarnaast het eerste aanspreekpunt voor huisartsen die naar de spoedlijn van het ziekenhuis bellen en met spoed patiënten naar de polikliniek willen sturen. Een ander belangrijk deel van mijn werk als doktersassistent is het helpen van artsen bij het uitvoeren van hun behandelingen. Dat varieert van het geruststellen van patiënten tot het klaarleggen van de spullen die de arts gebruikt tot het helpen bij het zetten van een spiraaltje. Ook ondersteun ik artsen bij kleine ingrepen op de poliklinische operatiekamers, zoals bij het verwijderen van een poliep uit de baarmoeder. Niet alle doktersassistenten kunnen of willen dat doen, want daar moet je wel heel stressbestendig voor zijn.”

Wat doe je zoal op een dag?
“Op een werkdag wissel ik beide onderdelen van het werk als doktersassistent af. Dus ongeveer de helft van de dag ben ik bezig met het helpen van patiënten die aan de balie komen of naar de polikliniek bellen en de andere helft van de dag help ik artsen bij hun behandelingen. Ik vind het erg fijn om op deze manier af te kunnen wisselen, dat maakt het werk voor mij leuk. Als doktersassistent zie en hoor je ook heel veel. Omdat ik al jarenlang in Reinier werk, weet ik veel en ben ik ook een soort vraagbaak voor de andere medewerkers.”

Waarom is juist jouw werk belangrijk binnen het ziekenhuis?
“Doktersassistenten zijn een soort visitekaartjes voor het ziekenhuis. Als patiënten op de polikliniek komen of bellen, is de eerste persoon die ze zien of en spreken namelijk een doktersassistent. Het is daarom belangrijk dat wij hen echt kunnen helpen, door bijvoorbeeld goed uitleg te geven en ze gerust te stellen. En dat niet alleen aan de balie, maar ook voorafgaand aan en tijdens een behandeling. Ik wil patiënten zo het gevoel geven dat ze veilig zijn en dat er echt naar ze geluisterd wordt.”

En wat is voor jou belangrijk in je werk?
“Dat zijn leuke collega’s waar ik op kan bouwen en die ik kan vertrouwen. Ik vind het belangrijk om eerlijk te zijn naar elkaar en om elkaar ook aan te durven spreken als dingen niet goed gaan. In mijn werk met artsen vind ik het fijn om hun vertrouwen te krijgen als ik met hen samenwerk.”

Wat is het meest opmerkelijke dat je in je loopbaan bij het ziekenhuis hebt meegemaakt?
“Dat is iets dat nog in het oude ziekenhuisgebouw gebeurd is. We kregen een patiënt binnen die hoogzwanger was en bij ons kwam om te bevallen. Maar het ging allemaal zó snel dat we geen tijd meer hadden om haar naar de juiste kamer te brengen, ze hield het niet meer. De baby is toen in de wachtkamer geboren. Gelukkig is dat allemaal goed gegaan.”

Als je Reinier in een zin mocht samenvatten wat is dat dan?
“Een goede werkgever en een leuke organisatie met fijne collega’s waar ik op mijn plek zit.”