Aandacht voor ouderen tijdens lustrumweek Geriatrische Traumaunit

6 maart 2023

Deze hele week zijn er feestelijke activiteiten voor de oudere patiënten op de Geriatrische Traumaunit (GTU). Zo is er een levend ganzenbord, serveren we eiwitrijke smoothies, kunnen de ouderen konijnen knuffelen en bakken we vrijdag tijdens ‘Heel de GTU bakt’. Waarom? Vijf jaar terug is deze geriatrische traumatologie unit geopend, waar geriaters, orthopeden en traumachirurgen samenwerken om kwetsbare ouderen nog beter te helpen.

Geriater Hester Boomkens is trots op deze samenwerking én het lustrum: “Hierdoor kunnen we veel meer betekenen voor ouderen die met een breuk in ons ziekenhuis belanden. Er is aandacht voor de algehele toestand van de patiënt, zoals de lichamelijke conditie, mogelijke ondervoeding of verwardheid én naar de valoorzaak. We kijken dus niet alleen naar de gevolgen van de breuk, maar ook naar valpreventie.”

De afgelopen jaren is gebleken dat de ligduur van kwetsbare ouderen afneemt, maar ook dat ze in steeds betere conditie naar huis gaan. Hester vindt het belangrijk de zorg voor deze ouderen te blijven verbeteren. “Door de vergrijzing zien we een toenemend aantal valincidenten en botbreuken en dit zal in de toekomst nog verder toenemen. Daarom willen we samen onderzoek gaan doen en onze zorg voor kwetsbare ouderen nog verder optimaliseren.”