Dubbele specialisatie verpleegkundigen zorgt voor inzetbaarheid op IC en SEH

16 juli 2024

Sinds enige tijd wisselen onze Spoedeisende Hulp (SEH) en Intensive Care (IC) personeel met elkaar uit om te zorgen voor een zo goed mogelijke bezetting, samenwerking én uitwisseling van kennis. Om dit te kunnen doen, krijgen de verpleegkundigen van deze afdelingen de kans om een dubbele specialisatie te behalen.

Manon Boomkens, afdelingsmanager SEH, ziet veel voordelen van deze uitwisseling van het personeel. ““Een aantal IC-verpleegkundigen hebben de opleiding tot SEH-verpleegkundige gevolgd met een werkperiode op de SEH  en andersom. Hierdoor leren we meer van elkaar en stemmen onderling meer af. Doordat de piekmomenten op de beide afdelingen meestal op een ander tijdstip liggen, proberen we elkaar te helpen met het opvangen van deze pieken. En onze verpleegkundigen blijven zich ontwikkelen, wat hun werkplezier vergroot.”

Esther Schellekens werkt inmiddels bijna vier jaar als IC- en SEH-verpleegkundige. “Ik ben zo blij met mijn dubbele specialisatie. Ik was al 10 jaar IC-verpleegkundige toen ik deze kans kreeg. Zelf stond ik wel open voor die extra uitdaging, ook al is de studie best een investering. Gelukkig volgde ik mijn studie tijdens werkuren en kreeg ik de ruimte om tussendoor opdrachten af te ronden onder werktijd als dat kon. De dynamiek en afwisseling die het werken op de IC en SEH geeft, maakt echt dat ik nu mijn droombaan heb. Soms is het best druk, omdat je ook dubbele vergaderingen en bijscholingen hebt, maar het is het waard. Het aanbod is zo divers en je leert steeds sneller schakelen.”

Beter opgeleid

Ook SEH-arts Robert Knotter ziet de positieve gevolgen: “In de praktijk zie ik hoe belangrijk het is dat verpleegkundigen hun vaardigheden regelmatig uitoefenen. Door de onderlinge uitwisseling zie ik steeds meer leergierigheid en snelheid op de werkvloer. Doordat de verpleegkundigen breder zijn opgeleid, is er meer onderlinge kennisuitwisseling. Het is een verrijking voor zowel de verpleegkundigen, als de patiënten en de artsen. Door de nauwe samenwerking kunnen we in acute situaties sneller inschatten wat het beste is voor de patiënt. Ook zoeken we elkaar sneller op bij nieuwe ontwikkelingen, waardoor we ze vlotter doorvoeren.”

IC-afdelingsmanager Betty Kalkman vertelt over het plan om de uitwisseling uit te breiden met de Hartbewaking en Eerste Harthulp. “Wat deze afdelingen gemeen hebben, is de zorg voor acuut zieke mensen en het goed bewaken van deze patiënten. Maar voor gespecialiseerd verpleegkundigen kan de afwisseling tussen de drukte op de SEH, de diepte van de langdurige IC-zorg en de specifieke hartzorg interessant zijn. Daarom starten we nu een project waarbij verpleegkundigen de kans krijgen vrijwillig losse modules te volgen om breder inzetbaar te zijn. Zo kunnen ook verpleegkundigen die niet de hele studie willen doen flexibel ingezet worden als zij het leuk vinden extra taken uit te voeren na het afronden van deze modules. Zo vormen de acute afdelingen een flexibel geheel.”