Vandaag opent Reinier de Graaf een speciale Multidisciplinaire Beschouwende Unit (MBU) voor (oudere) patiënten met meerdere gezondheidsproblemen. Doordat mensen steeds ouder worden, zien we in het ziekenhuis steeds vaker patiënten met meer dan één aandoening. Op deze MBU gaan de afdelingen Cardiologie, Interne geneeskunde en Geriatrie nauw samenwerken, waardoor we deze kwetsbare patiënten sneller en effectiever kunnen helpen. Reinier de Graaf is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die een MBU opent. We zetten hiermee een een belangrijke stap naar toekomstbestendige zorg voor deze groeiende groep oudere patiënten.
Voorheen behandelden we patiënten met een ingewikkelde zorgvraag per aandoening. Dit kost veel tijd, waardoor de juiste behandeling niet altijd direct gestart kan worden. Met de MBU komt hier verandering in. Internist Jacobien Ellerbroek licht toe: “In plaats van de zorg in stukjes te knippen, organiseren we de zorg op de MBU veel meer om de patiënt heen. Door intensief vanuit verschillende vakgebieden met elkaar samen te werken, komen we sneller tot het beste behandelplan. Een belangrijke ontwikkeling, want we zullen steeds meer oudere patiënten met meerdere gezondheidsproblemen gaan zien in het ziekenhuis. De vergrijzing in onze maatschappij vraagt om vernieuwende zorgoplossingen zoals de MBU.”
Vast aanspreekpunt
Op de MBU vormen twee kliniekartsen doordeweeks het vaste aanspreekpunt voor patiënten en zorgprofessionals. “Dit geeft patiënten en hun naasten meer rust en duidelijkheid”, zegt kliniekarts Larissa van der Houwen. “En voor onze zorgcollega’s is het ook prettiger werken. Iedere ochtend bespreken wij met verschillende specialisten de behandelplannen, die wij doornemen met de patiënt.” Haar collega-kliniekarts Calvin van Kwawegen vult aan: “Patiënten hebben steeds dezelfde specialist aan bed, waardoor ze niet steeds opnieuw hun verhaal hoeven te vertellen.” Naast de dagelijkse besprekingen hebben de kliniekartsen ook twee keer per week multidisciplinair overleg met de fysiotherapeut, verpleegkundigen, specialist ouderengeneeskunde, paramedici, de ziekenhuisapotheek en het Bureau Transmurale Zorg.