Reinier de Graaf houdt succesvolle en leerzame calamiteitenoefening

Het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft vandaag deelgenomen aan een succesvolle en leerzame calamiteitenoefening, in samenwerking met de hulpdiensten van de Veiligheidsregio Haaglanden.

12 mei 2022

De oefening draaide om de opvang en behandeling van patiënten die in aanraking zijn gekomen met een gevaarlijke stof. In dit geval patiënten die gewond zijn geraakt doordat ze in contact zijn gekomen met zwavelzuur.

Het nagespeelde incident vond plaats bij een gebouw van de TU Delft. De patiënten werden vervolgens met ambulances overgebracht naar de spoedeisende hulp van Reinier de Graaf. Daar oefenden zorgmedewerkers vervolgens hoe zij patiënten die in aanraking zijn gekomen met een gevaarlijke stof het beste konden opvangen en behandelen. Dit wijkt namelijk behoorlijk af van de opvang en behandeling van patiënten die normaal gesproken op onze spoedeisende hulp komen.

“De oefening is succesvol verlopen en het was een leerzame ervaring voor alle deelnemers”, aldus Calamiteitencoördinator Martijn Does. “De deelnemers hebben aangegeven dat ze het fijn vonden om met dit scenario te kunnen oefenen, iets wat in het echt gelukkig niet vaak voorkomt. Daarnaast zijn we blij dat we deze oefening in samenwerking met onze ketenpartners hebben kunnen doen, terwijl onze reguliere patiëntenzorg gewoon door kon gaan. Met onze verbeterpunten gaan we aan de slag.”