Robotecho van cardioloog Eelko Ronner genomineerd voor STZ-Innovatiechallenge

14 september 2023

De robotecho, een initiatief van onze cardioloog Eelko Ronner, is genomineerd voor de STZ-Innovatiechallenge in de categorie ‘beste idee’. Uit de ruim 134 inzendingen van alle STZ-ziekenhuizen heeft de organisatie 10 innovaties genomineerd die de zorg aantoonbaar kunnen verbeteren.

Eelko is heel trots op de nominatie: “Echocardiografie vormt de hoeksteen van de cardiologie. Maar door een gebrek aan hoogopgeleide echolaboranten, cardiologen en door de zware fysieke belasting is er een tekort aan capaciteit voor hartecho’s. Dit levert dagelijkse frustraties op voor mij als cardioloog. Daarom zijn we samen met studenten van de TU Delft tot een prototype robot gekomen die zelfstandig hartecho’s kan maken bij patiënten. Zo kunnen we de cardiologische zorg in de toekomst beter, toegankelijker en betaalbaarder maken voor de hartpatiënt. Het is heel bijzonder dat dit initiatief nu kans maakt op deze prijs.”

Tijd en geld besparen

Om nu een hartecho te maken, zijn zeker drie zorgprofessionals nodig. De robot zou zelfstandig ongeveer vier keer zoveel echo’s kunnen maken dan in de huidige situatie, tegen minder dan de helft van de huidige kosten. Met fabrikant Corbotics wordt bij YesDelft hard gewerkt aan de versie, waarmee in 2024 klinisch getest kan gaan worden.

De winnaar van de STZ-Innovatiechallenge wordt bepaald door een Grand Jury, die bestaat uit een aantal prominenten uit de zorgsector. De uitreiking vindt plaats op 12 oktober 2023.