Wetenschapsraad kent stipendia toe voor wetenschappelijk onderzoek

3 december 2024

Op 28 november heeft de Wetenschapsraad van het Reinier de Graaf ziekenhuis weer een pitch event georganiseerd. Onderzoekers uit ons ziekenhuis kregen tijdens dit evenement de kans om een stipendium van maximaal € 10.000 voor hun wetenschappelijk onderzoek te krijgen. Hiervoor moesten zij in maximaal 5 minuten hun onderzoeksvoorstel presenteren en vervolgens eventuele vragen van het publiek beantwoorden. Deze editie waren er 5 pitches. De Wetenschapsraad heeft in totaal € 50.000 aan stipendia toegekend.

“Het pitch event is een mooie manier om wetenschappelijk onderzoek in Reinier de Graaf te stimuleren”, aldus Hilde van der Vegte, manager Wetenschap. “Binnen ons ziekenhuis vinden veel goede initiatieven plaats en de Wetenschapsraad levert hier graag een bijdrage aan. Onderzoekers kunnen het toegekende bedrag gebruiken om bijvoorbeeld onderzoeksassistenten in te huren. En voor het presenteren van de onderzoeksresultaten organiseren we de Wetenschapsavond, zodat de cirkel rond is”.

Hieronder vind je een overzicht van de onderzoeksvoorstellen.

Laatste studie op alcoholpoli en afronding promotietraject
Louise Pigeaud
Preventie van alcoholgebruik op jonge leeftijd is een prioriteit in de gezondheidszorg. Alcoholgebruik op jonge leeftijd kan namelijk leiden tot verschillende korte en lange termijn effecten zoals alcoholmisbruik, riskante seksuele handelingen en vroegtijdige sterfte. In Reinier de Graaf komen adolescenten die eerder zijn opgenomen met een alcoholintoxicatie op de alcoholpolikliniek om in gesprek te gaan over hoe deze tot stand is gekomen. Daarnaast kunnen ze meedenken over wat zij denken dat effectief is voor alcoholpreventie bij andere adolescenten. Deze gesprekken, als onderdeel van standaardzorg, zijn opgenomen en geanalyseerd. Met het stipendium kan de onderzoeker deze studie en haar promotietraject afronden.

PERMISS
Laura Buiteman
Beademing kan longschade veroorzaken door de intensiteit, ook wel ‘mechanical power’ (MP) genoemd, waarbij de ademhalingsfrequentie (RR) een belangrijke rol speelt. Normaal gesproken krijgen kritisch zieke patiënten invasieve beademing met een hoge RR. Uit eerdere onderzoeken blijkt echter dat de intensiteit van beademing hierdoor toeneemt, wat kan leiden tot meer risico op longschade en verslechterde patiëntuitkomsten. Bij een alternatieve strategie, ‘permissieve hypercapnie’, is een lagere RR en verminderde intensiteit mogelijk. Er zijn echter nog onzekerheden over de veiligheid van langdurige lage RR-ventilatie, aangezien eerdere studies vaak kortdurend en observationeel waren. Daarom wordt een nieuwe gerandomiseerde klinische pilotstudie voorgesteld om de veiligheid en haalbaarheid van permissieve longprotectieve ventilatie met een lage RR te testen, in vergelijking met conventionele ventilatie met een hogere RR.

Tot op het bot uitgezocht
Anja van Wijk / Melissa van der Hoeven
Wanneer hormoongevoelige prostaatkankerpatiënten androgeen deprivatie therapie krijgen, krijgen zij te maken met een grote daling van het hormoon testosteron, wat osteoporose kan veroorzaken. Deze patiënten worden daarom altijd gescreend met een DEXA-scan. Eerder in hun behandeling zijn zij al gescand met een PSMA-PET-CT-scan om de uitgebreidheid van de ziekte vast te stellen. Op deze scan kan ook botmineraaldichtheid worden gemeten, waardoor een DEXA-scan mogelijk overbodig is. Het laten vallen van een DEXA-scan kan leiden tot een kostenreductie, tot minder werk voor werknemers en tot minder belasting voor de patiënt. Daarom zijn de onderzoekers van plan om te onderzoeken in hoeverre de metingen van botmineraaldichtheid op de PSMA-PET-CT-scan overeenkomen met die van de DEXA-scan. De onderzoekers willen hiervoor een retrospectief dossieronderzoek uitvoeren onder 480 patiënten.

MINT
Bob Bloemendaal
Om een buikwandhernia te sluiten moet de spanning van de buikwand overwonnen worden met hechtingen. Er is momenteel echter weinig kennis van de spanning die nodig is per operatie en het effect van de spanning op de kans op recidief en complicaties. Met de Minimally INvasive Tensiometry (MINT), een speciaal meetapparaat ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft, kan er tijdens kijkoperaties een meting worden gedaan van de buikwandspanning en hierop kan de operatie worden aangepast aan de patiënt. In dit onderzoek zullen metingen met de MINT worden gedaan, zowel pre- als postoperatief. Met deze metingen kan dan een predictiemodel gebouwd worden.

LuTrac
Sophie Gerritse
Lutetium-177-PSMA therapie benut het prostaat-specifieke membraanantigeen (PSMA) op prostaatkankercellen. Een speciaal PSMA-ligand bindt zich aan deze cellen, waaraan het radioactieve isotoop Lutetium-177 is gekoppeld. Zo worden tumorcellen gericht van binnenuit bestraald, wat hun groei remt of de tumoren verkleint. Deze therapie is bedoeld voor uitgezaaide prostaatkankerpatiënten (mCRPC) die niet meer reageren op standaardbehandelingen zoals hormoontherapie of chemotherapie. Studies tonen aan dat deze behandeling patiënten gemiddeld enkele maanden langer laat leven met een goede levenskwaliteit. Echter, niet alle mCRPC-patiënten hebben hier evenveel baat bij. In de LuTrac-studie monitoren we het verloop en de uitkomst van behandeling met Lu-PSMA I&T en analyseren we beelden en biomarkers, zoals circulerend tumor-DNA (ctDNA) en circulerende tumorcellen (CTCs) in het bloed. De unieke hoeveelheid en kenmerken van deze biomarkers kunnen voorspellen of een patiënt baat heeft bij de behandeling.