Vasculaire geneeskunde

Vasculaire geneeskunde is een specialisme binnen Interne geneeskunde. Onze internist-vasculair geneeskundigen onderzoeken en behandelen aandoeningen die een risico vormen voor het krijgen van hart- en vaatziekten.

Hart- en vaatziekten zoals diabetes mellitus (suikerziekte), hypertensie (hoge bloeddruk) en hypercholesterolemie (verhoogd cholesterol) komen veel voor. De huisarts behandeld meestal deze hart- en vaatziekten. De internist-vasculair geneeskundige (Vasculaire geneeskunde) wordt ingeschakeld als er andere problemen zijn of verder onderzoek nodig is. Ook onderzoekt en behandelt de internist-vasculair geneeskundige patiënten met familiaire hypercholesterolemie (erfelijk verhoogd cholesterol).

Samenwerking in het ziekenhuis
Binnen het ziekenhuis werkt de internist-vasculair geneeskundige samen met andere specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten, zoals cardiologen, vaatchirurgen, neurologen en oogartsen. Deze specialisten richten zich vooral op aandoeningen binnen hun eigen vakgebied. De internist-vasculair geneeskundige kijkt naar mogelijke, onderliggende aandoeningen met het doel nieuwe hart- of vaatproblemen te voorkomen. Het zijn vaak patiënten die op jonge leeftijd of met bijzondere medische problemen bij ons komen. De behandelend specialist zal dan naar de polikliniek vasculaire geneeskunde verwijzen. Daarnaast is er op de locatie Delft een gecombineerd spreekuur van een vaatchirurg met een vasculair-internist (vaatcentrum). Wanneer een behandeling is voorgeschreven en goed aanslaat, wordt de patiënt terugverwezen naar de huisarts voor verdere controle.

In het Reinier de Graaf ziekenhuis werken twee internist-vasculair geneeskundigen. Zij werken binnen de endovasculaire groep nauw samen met de endocrinologen (endocrinologie) en behandelen ook patiënten met veelvoorkomende endocrinologische aandoeningen, zoals schildklierziekten. Daarnaast zien zij op de polikliniek patiënten die verwezen worden door de huisarts met algemene klachten, zoals bloedarmoede, vermoeidheid of gewichtsverlies.

Contact

De afdeling Vasculaire geneeskunde is bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 en 16.30 uur via 015 – 260 30 70.

Delft: 1e verdieping, gang C (polikliniek Interne geneeskunde)
Voorburg: 1e verdieping

Afspraak & Contact

De afdeling Vasculaire geneeskunde is bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 en 16.30 uur via 015 – 260 30 70.

Vind de weg

Delft: 1e verdieping, gang C (polikliniek Interne geneeskunde)
Voorburg: 1e verdieping