Naar het ziekenhuis tijdens de coronacrisis?

Dit zijn onze maatregelen en huisregels

Afspraak maken

Uw huisarts, tandarts, verloskundige of een andere specialist heeft u voor een onderzoek of bezoek aan een specialist doorverwezen naar het Reinier de Graaf ziekenhuis. De eerste afspraak in het ziekenhuis hebt u altijd op een polikliniek.

Heeft u een vraag? Via het algemene telefoonnummer 015-260 30 60 staan de telefonistes klaar om u te helpen!

De polikliniek is het gedeelte van het ziekenhuis waar een specialist zijn of haar spreekuren houdt. Op de polikliniek wordt u niet opgenomen. Dat gedeelte van het ziekenhuis noemen we de kliniek.

Elk specialisme heeft zijn eigen polikliniek, in de volksmond vaak ‘poli’ genoemd. Voor veel voorkomende aandoeningen zijn er speciale poliklinieken, zoals de voetenpoli voor diabetici. Voor een bezoek aan de polikliniek moet u altijd vooraf een afspraak maken. Er is ook een folder met alle praktische informatie op een rij.

Bij Reinier de Graaf maakt u een telefonische afspraak bij de assistenten of het afsprakenbureau van de polikliniek waar u terecht wilt. Ook kunt u via het patiëntenportaal Mijn Reinier de Graaf voor bepaalde poliklinieken zelf online een afspraak maken. Het juiste telefoonnummer vindt u bij het specialisme waarnaar u verwezen bent. Hier kunt u ook zien welke artsen er op de polikliniek werken, op welke locaties u terecht kunt en wat eventueel de wachttijd is. U krijgt ongeveer een week voor uw afspraak een bevestiging thuisgestuurd. Daarop staat ook duidelijk vermeld op welke locatie we u verwachten.

Afspraak afzeggen?
Soms komt er iets tussen of wordt u ziek, terwijl u een afspraak in het ziekenhuis hebt. Als u uw afspraak wilt veranderen of afzeggen dan vragen wij u dit zo spoedig mogelijk, maar minimaal 24 uur van tevoren telefonisch door te geven bij de polikliniek waar u de afspraak hebt. Er kan dan iemand anders in uw plaats geholpen worden. Als u niet op de afspraak komt en u zich ook niet telefonisch hebt afgemeld, dan mogen wij u kosten in rekening brengen.

Verwijsbrief verplicht bij bezoek aan polikliniek
Voordat u Reinier de Graaf bezoekt voor uw eerste afspraak, moet u in het bezit zijn van een verwijsbrief van een (huis)arts, of dient uw huisarts uw verwijzing digitaal bij het ziekenhuis te hebben ingediend. Zonder verwijsbrief kunnen wij geen ziektekosten declareren bij uw zorgverzekeraar en zullen wij u zelf de rekening sturen. Ook het achteraf indienen van een verwijsbrief leidt ertoe dat u zelf de rekening krijgt toegestuurd van het ziekenhuis. Deze kosten kunt u in dat geval niet meer declareren bij uw zorgverzekeraar.

Neem dus altijd een verwijsbrief mee als u een eerste afspraak hebt. Bent u digitaal verwezen (door uw huisarts via ZorgDomein) neem dan uw ZorgDomein-nummer mee. Een verwijsbrief is alleen geldig als de datum van de brief vóór de datum van uw eerste afspraak in het ziekenhuis ligt of dezelfde datum heeft als dat van uw eerste afspraak.

Identificatieplicht
In Nederland is iedereen die medische zorg nodig heeft verplicht om zich te legitimeren. Dit geldt ook voor minderjarigen die jonger zijn dan 14 jaar. Neem daarom altijd bij elk bezoek aan ons ziekenhuis een legitimatiebewijs mee. Meer informatie over de identificatieplicht is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Telefonische- en videoconsulten
Soms kan een (vervolg)consult op de polikliniek ook telefonisch of digitaal plaatsvinden. De arts bepaalt of dit mogelijk is. U krijgt dan een persoonlijk videogesprek vanaf uw eigen computer of tablet of u spreekt de specialist telefonisch. Als uw consult telefonisch of via een videoverbinding plaatsvindt, krijgt u hier uiteraard van te voren informatie over.

Begeleiding door gastvrouwen en –heren
Komt u alleen en heeft u hulp nodig in het ziekenhuis? Dan kunt u vooraf of bij aankomst begeleiding door een gastvrouw of gastheer reserveren. Zij of hij ontmoet u bij de receptie, helpt u met uw registratie en aanmelding en brengt u naar uw afspraak. Desgewenst blijft zij of hij bij u of komt u op het afgesproken tijdstip weer ophalen. Een receptiemedewerker kan u na uw afspraak helpen bij het bestellen van een taxi.

U kunt de begeleiding door een gastvrouw of gastheer reserveren door voor uw bezoek contact op te nemen via (015) 260 59 00. Ook kunt u een mail sturen naar receptiedelft@rdgg.nl. Geef in dat geval uw volledige naam, geboortedatum, patiëntennummer, de datum en het tijdstip van uw afspraak en uw telefoonnummer door. U kunt zich ook altijd op de dag van uw afspraak melden bij de receptie en ter plekke vragen om begeleiding.

Poliklinieken van Reinier de Graaf: