Inleiden van je bevalling

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je verloskundige of gynaecoloog met je in gesprek gaat over inleiden. De keuze om je bevalling in te leiden maken wij altijd met jou én met je verloskundige of gynaecoloog. Samen kijken we wat het beste is voor de baby. Zo zorgen we dat de bevalling zo soepel mogelijk verloopt.

Bekijk onderstaande informatie en filmpjes met informatie over de voor- en nadelen van inleiden, de voorbereiding en hoe een inleiding in zijn werk gaat. De filmpjes zijn ook te volgen in het Engels en Arabisch.

Wat is inleiden en wat zijn voor- en nadelen?

Bij een inleiding helpt men de bevalling op gang. Een inleiding (of de start hiervan) gebeurt in het ziekenhuis. Een voordeel van inleiden kan zijn dat de bevalling wordt opgewekt op een tijdstip dat de conditie van het kind nog goed is en een normale bevalling kan doorstaan. De voordelen van het inleiden van je bevalling zijn afhankelijk van jouw specifieke situatie. Je gynaecoloog of verloskundige zal deze met je bespreken. Nadelen van inleiden kunnen zijn dat je niet thuis kunt bevallen en minder bewegingsvrijheid hebt.

Wanneer inleiden?

Er kunnen verschillende redenen zijn om in te leiden:

  • Je bent tussen de 41 en 42 weken zwanger (serotiniteit)
  • Je baby groeit niet goed
  • Er zijn problemen met je bloeddruk
  • Je vliezen zijn al langere tijd gebroken
  • Er is een verslechtering van het functioneren van de placenta of er zijn andere redenen.

Hoe verloopt de voorbereiding op het inleiden?

Je wordt opgenomen op een tweepersoonskamer. Het plaatsen van de balloncatheter gebeurt op de onderzoekskamer. Afhankelijk van je indicatie tot inleiden blijf je in het ziekenhuis of mag je naar huis.

Hoe verloopt het inleiden?

Er zijn verschillende manier om je bevalling in te leiden, zoals het inbrengen van een ballon of toedienen van medicatie. Als de bevalling goed op gang is gekomen, verloopt deze meestal op dezelfde manier als een normale bevalling.

Wil je alvast een kijkje nemen in ons Moeder & Kindcentrum? Bekijk dan onderstaand filmpje:

Wanneer inleiden

De keuze om uw bevalling in te leiden maken wij altijd met jou én met je gynaecoloog. Samen kijken we wat het beste is voor de baby. Zo zorgen we dat de bevalling zo soepel mogelijk verloopt. Lees meer over de inleiding in onze folders.

Zwangerschap langer dan 41 weken

Voorbereiding

Zorg dat je aan het einde van de zwangerschap alvast een tas klaarmaakt met spullen voor in het ziekenhuis. Zoals kleertjes en luiers voor de baby. Lees in onze folder hoe je je verder kunt voorbereiden op de bevalling.

Inleiden bevalling

Weer thuis

Na de bevalling kijkt de arts of de baby gezond is. Ongeveer 2 uur na de bevalling van de placenta (moederkoek) verwijderen we je infuus. Dan bespreken we ook wanneer je met je baby naar huis kunt. In de folder lees je meer over onze nazorg.

Inleiden bevalling

Veelgestelde vragen

Afspraak & Contact

De Verloskunde- en kraamafdeling is bereikbaar via tel. 015 – 260 32 80.

Voor algemene vragen rondom je zwangerschap en het maken of wijzigen van afspraken kun je bellen naar 015 – 260 42 07.