Coronavirus: informatie over uw afspraak en over onze bezoekersregeling.

Meer informatie

Zorgdomein

Het Reinier de Graaf maakt gebruik van ZorgDomein. Dit systeem biedt u als huisarts de mogelijkheid om patiënten elektronisch te verwijzen. De verwijzing gebeurt digitaal via het Huisarts Informatie Systeem (HIS) en verbetert de afstemming tussen de huisarts en specialist.

Het doel hierbij is dat u en de patiënt betere informatie krijgen. Ook streven we hiermee naar een goede communicatie tussen huisarts, patiënt en specialist en willen we zorgen dat de patiënt snel op het juiste spreekuur komt. Zo voorkomen we onnodige bezoeken. Om dit te bereiken zijn per specialisme verwijscriteria en -afspraken uitgewerkt tussen huisartsen en specialisten.

Hoe werkt Zorgdomein
In ZorgDomein vindt u per specialisme de aandoeningen en bijbehorende  verwijscriteria. Ook ziet u of er  voorbereidingen nodig zijn voorafgaand aan het eerste polikliniek bezoek van de verwezen patiënt.

Wat doet u als u via Zorgdomein niet naar Reinier de Graaf kunt
In uw systeem staat mogelijk het Reinier de Graaf ziekenhuis niet ingesteld als verwijslocatie in uw persoonlijke instellingen. U kunt dit heel eenvoudig zelf aanpassen:

 1. Klik in ZorgDomein in de linker menubalk op ‘persoonlijke instellingen’;
 2. Ga vervolgens naar ‘stamgegevens huisartsen dan naar ‘zorglocaties’
 3. Daar kan u met behulp van de pijltjes het ziekenhuis naar wens selecteren in aflopende volgorde. Voor Reinier de Graaf zijn vier locaties zichtbaar: Delft, Voorburg, Naaldwijk en Ypenburg.

Eerstelijns diagnostiek
Eerstelijns diagnostische onderzoeken vraagt u aan via Zorgdomein:

 • Echoscopieën en transvaginale echo’s;
 • Endoscopieën
 • Enkel/ arm index
 • Spirometrie
 • Dexa
 • Fundusfoto
 • MRI CWL, LWK en knie
 • Röntgenonderzoek

Een holteronderzoek of echo-cor kunt u via de route van het meekijkconsult aanvragen:

 • Medisch- specialistische zorg → cardiologie  → zorgvraag ‘ritmestoornissen’ → zorgproduct ‘meekijkconsult digitaal holter’.

Medisch- specialistische zorg → cardiologie  → zorgvragen ‘hartfalen’/ ‘klepgebreken’/ ‘ritmestoornissen’ → zorgproduct ‘meekijkconsult digitaal echo-cor’.

Aanvragen voor gynaecologische echo
Voor het aanvragen van eerstelijns diagnostiek voor de gynaecologische echo gelden de verwijscriteria uit de relevante NHG standaarden:

 1. Controle na plaatsen spiraal.
 2. Postmenopauzaal bloedverlies: ter bepaling endometriumdikte.
 3. Premenopauzaal abnormaal bloedverlies: bij afwijkend vaginaal toucher, bij zwellingen naast of van de uterus of als het vaginaal toucher moeilijk te beoordelen is.

Deze verwijscriteria vindt u ook terug in het keuzemenu binnen ZorgDomein. Voor andere verwijsredenen zoals buikklachten bij een al langer aanwezig IUD en het vaststellen van de groei van een myoom vraagt u een gewoon consult aan.

Vraagt u een gynaecologische echo aan?
Maak bij uw patiënte duidelijk dat het niet gaat om een consult bij de gynaecoloog. Voor eventuele vragen over de uitslag van het onderzoek kan uw patiënt terecht bij u als huisarts.