Behandeling systeemziekten

Heb je te maken met een systeemziekte? Op onze polikliniek Reumatologie onderzoeken en behandelen we patiënten van jong tot oud. Bijvoorbeeld bij sclerodermie, het syndroom van Sjögren of myositis.

Als je een systeemziekte (auto-immuunziekte) hebt, kunnen er naast gewrichtsklachten ook ontstekingen in verschillende organen ontstaan. Bij sommige systeemziekten ontsteekt een klier (syndroom van Sjögren) of bindweefsel (sclerodermie). De klachten en symptomen verschillen sterk per aandoening. Op de polikliniek Reumatologie onderzoeken we je om de juiste diagnose te kunnen stellen.

Tijdens je eerste afspraak bespreken we je klachten. Als het nodig is krijg je medicijnen mee die jouw ontstekingen remmen. Tijdens een volgende afspraak doen we onderzoek. Je krijgt dan bijvoorbeeld een CT-scan, röntgenfoto of longfunctieonderzoek. En soms nemen we wat bloed af voor onderzoek. Als je mogelijk het syndroom van Raynaud hebt, maken we een nagelriem-microscopie. Met behulp van het onderzoek kunnen we een persoonlijk behandelplan maken.

Jouw keuze

Omdat systeemziekten chronisch zijn, kunnen we de ziekte niet genezen. Wel doen we er alles aan je ziekte zo goed mogelijk te behandelen. Zoals klachten als vermoeidheid, pijn of stijfheid zo veel mogelijk bij je weg te nemen.

Tips

Tijdens je eerste afspraak gaan we met jou in gesprek over je klachten. Het is verstandig om al je klachten op te schrijven en mee te nemen. Net als eventuele vragen. Zo kan de reumatoloog beter bepalen welke onderzoeken nodig zijn.

Nazorg

Leven met een systeemziekte vraagt om aanpassingen. Wij begrijpen dat dit lastig kan zijn. In onze folders geven we zo veel mogelijk uitleg over de verschillende ziekten. Net als over de onderzoeken op onze polikliniek Reumatologie.

Veelgestelde vragen

Afspraak & Contact

De polikliniek Reumatologie is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur via tel. 015 – 260 50 00.