Delier (Delerium)

Een delier of delerium is het plotseling ontstaan van verwardheid of vergeetachtigheid. Bij oudere patiënten komt dit vaker voor. Met het team Geriatrie onderzoeken we de oorzaken van het delier en maken we een behandelplan.

Een delier kan ontstaan bij ernstige ziekte, na een operatie, door medicijnen of door dementie. Maar ook door stress, angst of slaapgebrek. Tijdens een delier kun je dingen horen of zien die er niet zijn (hallucineren). Ook kun je onrustig of suf worden. Hoe helder je bent, kan van uur tot uur verschillen.

Je kunt al een delier hebben bij opname in ons ziekenhuis. Het kan ook ontstaan tijdens de opname. Het team van Geriatrie onderzoekt dan waardoor jouw delier is ontstaan en pakt deze problemen aan. Bij erge angst of onrust kunnen we je medicijnen geven. Ook letten we goed op je voeding, of je voldoende drinkt en een goed dag/nachtritme hebt. Zo zetten we ons volledig in voor jouw herstel.

Jouw keuze

Als jouw naaste een delier heeft, maak je je natuurlijk zorgen. In onze folders kun je uitgebreid lezen hoe je er voor hem of haar kunt zijn. Bijvoorbeeld door op de verpleegafdeling bij de patiënt te blijven slapen (‘rooming-in’).

Bekijk de folder

Tips

Rust, regelmaat en het zien van dierbaren helpen bij een delier. Als naaste kun je met de patiënt contact maken door duidelijk te praten, in korte zinnen. Lees wat je nog meer kunt doen in de folders.

Bekijk de folder

Weer thuis

Hoe lang je als patiënt op de verpleegafdeling blijft, ligt aan jouw herstel. Naar huis gaan na jouw opname is een spannend moment. Je kunt onze polikliniek Geriatrie altijd bellen met vragen. Of een nieuwe afspraak maken in het ziekenhuis.

Veelgestelde vragen

Afspraak & Contact

De afdeling Geriatrie is op werkdagen bereikbaar van 08:15 tot 12:30 uur en van 13:15 tot 16:45 uur via 015- 260 50 40.