Kanteltafeltest

Met een kanteltafeltest meten we hoe je hartslag en bloeddruk reageren op veranderende houdingen of lang staan. Bijvoorbeeld als je vaker last hebt van flauwvallen of wegraken. Je neuroloog verwijst je hiervoor door naar de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF).

Tijdens de kanteltafeltest lig je op een behandeltafel, met aan je voeteneind een plankje. Je krijgt een bloeddrukmeter om je arm en om je vinger. Met plakkers op je borst meten we je hartslag. Eerst lig je ongeveer 5 minuten helemaal plat. Daarna gaat de tafel rustig kantelen tot je bijna rechtop staat. Je hebt twee banden om, waardoor je niet kunt vallen. Soms krijg je tijdens het onderzoek medicijnen.

We vragen tussendoor steeds hoe je je voelt. Als je bekende klachten ontstaan, kunnen we je eerder terug kantelen. Het onderzoek duurt in totaal 45 tot 60 minuten. Soms wordt tijdens de test ook je hersenactiviteit gemeten met een EEG-onderzoek.

Jouw keuze

Een kanteltafeltest is een goed onderzoek als je vaker last hebt van flauwvallen of wegraken. Of als lang staan ervoor zorgt dat je licht in je hoofd wordt. Samen met een eventueel EEG-onderzoek zien we hoe je lichaam reageert.

Kanteltafeltest

Tips

In onze folder lees je tips om het onderzoek ontspannen in te gaan. Zo is het belangrijk dat je handen warm zijn, bijvoorbeeld door van tevoren handschoenen te dragen. Zorg ook dat er iemand is die je naar huis brengt na het onderzoek.

Kanteltafeltest

Weer thuis

Na de kanteltafeltest kun je in onze wachtkamer even rustig bijkomen. We raden aan niet zelf naar huis te rijden, maar bijvoorbeeld een begeleider mee te nemen. Tijdens een nieuwe afspraak met de neuroloog kun je de resultaten en eventuele vervolgonderzoeken bespreken.

Veelgestelde vragen

Afspraak & Contact

De afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) is bereikbaar op werkdagen van

08.30 tot 16.30 uur via tel. 015 – 260 38 42.