Elke incisie van de buikwand vormt achteraf een litteken. Niet alleen in de huid, maar ook in de spierlagen van de buikwand. Bij een littekenbreuk is er sprake van gescheurd littekenweefsel in de buikwand. Littekenweefsel geneest moeilijk. Daarom herstellen we een littekenbreuk vaak door het plaatsen van een mesh, een soort matje.
Er zijn verschillende operatietechnieken mogelijk. De meest uitgevoerde en langst bestaande techniek is de (klassieke) open operatie. Daarnaast zijn er twee soorten kijkoperaties (minimaal invasieve technieken): laparoscopie en robot geassisteerde laparoscopie. We informeren je vooraf goed welke operatie past in jouw situatie.
Verschillende operaties
Het doel van een operatie aan een buikwandbreuk, zoals een littekenbreuk is het voorgoed sluiten van de breuk. Bij voorkeur sluiten we de anterieure fascie. Dan heb je de minste kans op recidief, dus opnieuw oplopen van een breuk. We leggen je graag meer uit over de verschillende operaties.
Jouw keuze
Naast jouw medische voorgeschiedenis, nemen we graag jouw verhaal mee bij het maken van de keuze voor de juiste behandeling. Vaak maken we een CT-scan of echo van jouw buik om beter inzicht te krijgen in de littekenbreuk. Je kunt aanvullend onderzoek krijgen, zoals bloedonderzoek of hartfilmpje, als we een operatie plannen.
Tips
Trek makkelijk zittende kleding aan als je voor onderzoek naar ons ziekenhuis komt. Dit is handig als je je (deels) moet uitkleden voor een scan, echo of lichamelijk onderzoek.
Weer thuis
De eerste tijd na de operatie kun je het wondgebied wat ondersteunen met jouw hand, vooral bij drukverhoging (hoesten, persen). Je mag 6 weken lang niet tillen of bukken.