Als je hart te langzaam klopt, kan een pacemaker zorgen voor een beter ritme door stroomstootjes aan het hart te geven. Maar ook bij boezemfibrilleren of hartfalen kan een pacemaker ervoor zorgen dat de hartkamers goed blijven samenwerken. Met een pacemaker voel je je vaak fitter.
Het apparaatje plaatsen we met een operatie onder je huid. Je wordt hiervoor 1 of 2 dagen opgenomen in ons ziekenhuis. Met een hartfilmpje (ECG) meten we eerst de elektrische prikkels van je hart. Daarna plaatsen we het apparaatje links onder je sleutelbeen. Heel soms plaatsen we de pacemaker rechts. Via je sleutelbeenader brengen we de elektrodraad of – draden naar de juiste plaats van je hart. Na je opname kom je af en toe terug voor controle.
Jouw keuze
Een pacemaker zorgt niet alleen voor een beter hartritme. Ook neemt vaak je vermoeidheid af en verbetert de vochtcirculatie. Je cardioloog kan de voor- en nadelen met jou bespreken.
Tips
Voor het plaatsen van een pacemaker word je opgenomen op de verpleegafdeling Cardiologie van Reinier de Graaf. Neem daarom een tas mee met spullen voor je overnachting. De ingreep zelf duurt ongeveer 1 tot 2 uur.
Weer thuis
Na het plaatsen van een pacemaker moet je 6 weken herstellen. Zo is het belangrijk dat je geen zwaar werk doet of dingen tilt. Ook raden we je af je armen boven het hoofd te tillen. Bij je ontslag uit het ziekenhuis krijg je leefregels mee.