Skeletscan

Met een skeletscan (skeletscintigrafie) kunnen we veranderingen in je botten in beeld brengen. Bijvoorbeeld als je gewrichtsklachten of ontstekingen bij een prothese heeft. Of mogelijke uitzaaiingen bij onder andere borst- of prostaatkanker.

Met een verwijzing van je oncoloog, orthopeed of andere specialist kun je op de afdeling Nucleaire geneeskunde terecht voor een skeletscan. Voor dit botonderzoek krijg je een injectie met radioactieve stof. Deze stof hecht zich aan je botten. Terwijl de stof inwerkt, hoef je niet in het ziekenhuis te blijven. Wel moet je 1,5 liter water drinken.

Na ongeveer 3 uur krijg je een scan. De scanner maakt foto’s van je hele skelet. En zo nodig nog extra beelden. Dit duurt ongeveer 50 minuten. Terwijl de medisch nucleair werker de beelden van de scan beoordeelt, blijf je even in de wachtkamer. Zijn de beelden goed gelukt? Dan kun je meteen naar huis.

Jouw keuze

Een botonderzoek geeft je arts een goed beeld van jouw ziekte. Bijvoorbeeld als je borst- of prostaatkanker hebt die mogelijk is uitgezaaid. Of bij gewrichtsklachten. Zo weet je snel waar je aan toe bent.

Tips

Voor dit onderzoek hoef je weinig voor te bereiden. Wel is het handig om voldoende te drinken mee te nemen. Je moet namelijk 1,5 liter drinken voordat je de scan krijgt. In onze folder leggen we het onderzoek stap voor stap uit.

Lees de folder

Weer thuis

Na het onderzoek heb je nog ongeveer 24 uur lang radioactiviteit in je lichaam. Dit is voor volwassenen niet gevaarlijk. Wel kun je beter afstand houden van kinderen en zwangere vrouwen. In de folder lees je het precieze advies.

Bekijk de folder

Veelgestelde vragen

Afspraak & Contact

De afdeling Nucleaire geneeskunde is bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur via tel. 015 – 260 42 33.