Innovatie

Innovatie speelt een belangrijke rol in het Reinier de Graaf ziekenhuis. Het is niet voor niets ook een kernthema van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ), waar ons ziekenhuis deel van uitmaakt.

Met innovaties kunnen we de zorg beter, veiliger en efficiënter maken. Vaak denken we dan aan technologische uitvindingen, maar innoveren kan ook gaan over oplossingen die werkprocessen verbeteren.

Innoveren vanuit de werkvloer

Alle medewerkers van Reinier de Graaf kunnen meedenken over innovatie om vraagstukken op de werkvloer op te lossen. Verpleegkundigen doen dit via onze werkgroep Toegepaste Innovatie, waar vaak heel praktische problemen worden besproken. Als we in het ziekenhuis geen oplossing vinden, leggen we het vraagstuk voor aan studenten van hogescholen of de Technische Universiteit (TU). Een aantal voorbeelden waar aan gewerkt is:

  • Voorkomen dat wieltjes van infuuspalen vies worden en gaan klemmen.
  • Tijdelijke spalken voor patiënten met een heupbreuk tijdens vervoer in het ziekenhuis
  • Laten leeglopen van luchtmatrassen om transport binnen het ziekenhuis makkelijker te maken

Samenwerking in de regio

Ook werken wij intensief samen met onze partners in de naaste omgeving, zoals de hogescholen en TU Delft. Vooral vanuit de faculteiten Biomechanical Engineering (van 3mE) en Industrieel Ontwerpen lopen veel lijntjes vanuit de TU Delft naar Reinier de Graaf. Zo is onze chirurg Maarten van der Elst ook hoogleraar op de TU Delft, waar hij de leerstoel ‘Technologie ter verbetering van de zorg’ bekleedt. Hij let er onder meer op  dat technologische innovaties veilig zijn voor de patiënt en geen bedreiging vormen voor privacy, menselijke waardigheid en compassie (medeleven).

‘Jong geleerd,…’

Het Reinier de Graaf ziekenhuis biedt voor zo’n 8 universitaire studierichtingen verschillende (zorg)stages aan. Ook bieden we (zorg)vraagstukken aan voor bachelors en masters van meerdere studierichtingen en hogescholen. Zo krijgen studenten de kans om stages en afstudeeropdrachten te doen en krijgt het ziekenhuis innovatieve hulp bij allerlei praktische en logistieke problemen.

Voor vragen over innovatie in het Reinier de Graaf kun je mailen naar innovatie@rdgg.nl.