KTOogmodel helpt bij het leren van oogdrukmetingen

19 juli 2024

Onze afdeling Oogheelkunde en Klinische Technologie studenten van de TU Delft hebben de afgelopen maanden nauw samengewerkt om een oogmodel te ontwikkelen: het KTOogmodel. Met dit oogmodel kunnen de zorgprofessionals van Oogheelkunde de oogdrukmeting beter trainen. Het goed uitvoeren van oogdrukmetingen, dat nu gedaan wordt met de applanatie tonometer bij een echt oog, vergt veel oefening. Dit KTOogmodel lost dat probleem op. 

Beter en sneller opleiden

Oogdrukmeting is een heel belangrijk en veelvoorkomend onderzoek bij onze afdeling Oogheelkunde. Het helpt veelvoorkomende ziekten op te sporen, zoals glaucoom, een aandoening die de oogdruk kan verstoren en kan leiden tot zichtverlies en blindheid. Oogarts Fara Sortomme-Keramati en optometrist Paul van den Broek, begeleiders van de studenten, zijn dan ook blij met deze mooie ontwikkeling: “Dit oogmodel gaat ons helpen bij onze opleidingsdoeleinden. Dat is belangrijk omdat het nu veel tijd kost en het doen van oogdrukmetingen veel oefening vergt. De interpretatie van meetrestultaten is erg lastig, omdat de druk in het oog niet altijd gelijk is aan wat gemeten kan worden. Maar ook omdat deze druk schommelt door de hartslag. Hiermee kunnen we beter en sneller opleiden.”

De afdeling Oogheelkunde is in contact gekomen met de TU Delft via Timo Oosterveer, onze Liaison Officer. De studenten: Evie Groot, Lois Brands, Melle van Hoffe en Tamara de Kort zijn inmiddels klaar met hun afstudeeronderzoek en de ontwikkeling van het oogmodel. Met hun opdracht sleepten ze zelfs de Medical Delta KTO-WOW!-award in de wacht.

Meer info over de award lees je hier.