Om een afspraak te maken op de polikliniek Oogheelkunde heb je een verwijzing nodig van je huisarts. Wanneer je voor de afspraak komt, krijg je in de wachtruimte eerst een vragenlijst om in te vullen. Bijvoorbeeld over welke medicijnen je gebruikt. Een technisch oogheelkundig assistent (TOA) doet dan het vooronderzoek. Dat kan een oogtest zijn of een oogdrukmeting. Indien nodig dient de TOA ook oogdruppels toe, deze moeten altijd even inwerken. Daarom moet je wachten voor je door kunt naar de afspraak met de oogarts. Wanneer je aan de beurt bent, roept de oogarts je op. De oogarts doet eventueel nog aanvullend onderzoek, bespreekt de bevindingen en eventuele diagnose met je. Ook word je dan geïnformeerd over een eventuele behandeling.
Omdat een afspraak bij onze afdeling Oogheelkunde uit verschillende stappen bestaat, duurt een afspraak op onze afdeling gemiddeld 1,5 uur van moment van aanmelden tot vertrek. Houd hier rekening mee. Licht je eventuele begeleider hier ook goed over in.
Je afspraak bij de polikliniek Oogheelkunde in 6 stappen
Hulp door opticien, optometrist of huisarts
Vaak kan een opticien bij jou in de buurt je helpen. Bijvoorbeeld als je wazig ziet. De opticien onderzoekt of het om een verkeerde brilsterkte, cataract (grijze staar) of andere oogafwijking gaat. Als je in de winkel door een optometrist bent onderzocht kan deze je zelf doorverwijzen naar de oogarts als dat nodig is. Geïrriteerde, tranende, of pijnlijke ogen kunnen bij een oogontsteking horen. Die kan de huisarts zelf behandelen of je doorverwijzen naar de oogarts als dat nodig is. Onze oogartsen behandelen droge ogen, tranende ogen, ooglidontstekingen en uveïtis (een ontsteking aan de binnenkant van het oog).
Speciale spreekuren
De polikliniek Oogheelkunde heeft een aantal gespecialiseerde spreekuren:
Spreekuur orthoptist
Een orthoptist onderzoekt hoe goed ogen samenwerken. De orthoptist heeft samen met de oogarts een spreekuur voor kinderen met oogproblemen. Bijvoorbeeld scheelzien of een lui oog. Dit spreekuur is er op de locaties Delft en Naaldwijk.
Oogledenspreekuur
Oogleden beschermen je ogen en houden ze vochtig. Als je klachten hebt aan je oogleden merk je al snel hoe belangrijk hun functie is. Op het Oogledenspreekuur kom je als jouw oogleden niet goed werken of beschadigd zijn. Samen met de oogarts bespreek je de behandelmogelijkheden.
Maculapolikliniek
Als je boven de 65 jaar bent en plotseling moeite heeft met lezen of gezichten herkennen, kun je last hebben van de oogziekte natte maculadegeneratie. De macula (gele vlek) zit achterin het oog, midden op je netvlies. In het Reinier de Graaf behandelen we je met ooginjecties (IVI). Als je je snel laat behandelen, voorkom je dat het netvlies verder beschadigt.
Contactlensspreekuur
Ons ziekenhuis werkt samen met de contactlensspecialist Oculenti. Op onze polikliniek Oogheelkunde in Delft is er een contactlenzenpraktijk van Oculenti geopend. Zij houden zich bezig met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van contactlenzen. En geven antwoord op jouw vragen en advies over de lenzen die het best bij je passen. Lees meer over Oculenti.
Nazorg van Koninklijke Visio en ERGRA low vision
Bij blijvende klachten van het zien, kun je specifieke begeleiding nodig hebben. Hiervoor heeft Reinier de Graaf een speciaal spreekuur van ERGRA low vision. Hier krijg je advies over hulpmiddelen die nog een bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteit van het zien. Samen met de low vision specialist bespreek je of doorverwijzing naar Koninklijke VISIO een goed idee is voor revalidatie of aanpassing van je huis of werkplek en verdere begeleiding bij het omgaan met slechtziendheid.
Contact
De polikliniek Oogheelkunde is bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur via tel. 015 – 260 40 90.
Voor het contactlensspreekuur bel je 015 – 260 40 87.
Delft: 1e etage, gang A
Voor operaties: 5e etage locatie parkeergarage
Naaldwijk: begane grond