Foto-expositie (Over)leven toont de mens achter de dialysepatiënt

22 januari 2024
dialyse foto-expositie

Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van de dialyseafdeling van het Reinier de Graaf ziekenhuis is de foto-expositie ‘(Over)leven’ te zien. Met 44 portretten van mensen die voor hun leven afhankelijk zijn van deze afdeling, tonen we de mens achter de dialysepatiënt. Op een indringende manier is de patiënt kwetsbaar in bed gefotografeerd en krachtig in zijn of haar persoonlijke leven. Elke patiënt vertelt met een pakkend citaat wat de impact is wanneer je door nierfalen afhankelijk bent van dialyse. Doel van de foto-expositie is om awareness te vergroten voor het belang van mensgerichte zorg, want daarmee vergroot je wederzijds begrip en verbeter je de zorgverlening. De foto-expositie is een initiatief van dialyseverpleegkundige Hanneke Grootendorst en fotograaf Sing Dekker.

Dialyse is de medische behandeling waarbij bloed wordt gezuiverd van afvalstoffen en vocht kan worden onttrokken uit het lichaam. Deze behandeling wordt gegeven wanneer de nieren minder dan 10% werken en een niertransplantatie niet (meteen) kan. Wanneer niet wordt gedialyseerd treedt een levensbedreigende situatie op. Wekelijks worden op de dialyseafdeling van Reinier de Graaf zo’n 70 patiënten behandeld die gemiddeld drie dagdelen per week, soms levenslang gedialyseerd moeten worden.

Friso van der Ham (52) kreeg acuut nierfalen tijdens een lange opname vanwege corona op de Intensive Care (IC) afdeling. Hij deed graag mee aan de foto-expositie: ‘Het betekent een stukje erkenning voor wie je bent. Ik ben namelijk niet alleen patiënt, maar ook gewoon mens: getrouwd en vader van twee tieners. Ik wilde dat in de foto’s laten zien. Het is fijn dat de verpleegkundigen hier mijn verhaal kennen. Ik ben drie keer opgegeven door de artsen. Toen ik wakker werd op de IC, was ik ineens nierpatiënt. Ik heb alles opnieuw moeten leren, van slikken tot lopen. De oprechte aandacht die ik ervaar op deze afdeling is bijzonder. Het zorgt ervoor dat ik me geen nummer voel en de behandelingen worden draaglijker.”

Bewustwording

Dialyseverpleegkundige Hanneke Grootendorst is een van de initiatiefneemsters van de expositie. “De dialyseafdeling is een bijzondere afdeling. Doordat patiënten hier meerdere keren per week komen, bouw je een hechte band op. Door de verhalen over hun verleden, kinderen, kleinkinderen, hobby’s, vreugde en verdriet hebben we een idee van hun leven, maar een beeld hebben we niet. We zien hen alleen kwetsbaar als patiënt in bed liggen. Dat wilden we met deze expositie veranderen.” Fotograaf Sing Dekker: “Het is bijzonder dat we 44 patiënten in hun persoonlijke leven hebben gefotografeerd, bijvoorbeeld door het portret van Friso samen met zijn gezin thuis. Over de hele afdeling hangen alle lijsten met verschillende portretten.” Sing en Hanneke willen met de expositie uitdragen dat zorgprofessionals niet voorbij mogen gaan aan wie zij zorg verlenen. “We moeten de menselijkheid in de zorg behouden, ook als de druk toeneemt. Als je weet wat iemand in het dagelijks leven doet, waar zijn hart ligt en wie zijn dierbaren zijn, dan begrijp je beter wat de impact van de ziekte op zijn leven is. Deze erkenning voor de mens achter de patiënt is voor patiënten erg belangrijk. We zijn dan meer verbonden met elkaar en kunnen beter de juiste zorg bieden. Dat is wat deze expositie uitdraagt en we hopen anderen te inspireren.”

Mensgerichte zorg

De expositie (Over)Leven past bij Reinier de Graaf. Als ‘Je ziekenhuis voor het leven’ hebben wij oprechte aandacht voor elkaar en onze patiënten. In onze zorgverlening kijken we verder dan de muren van ons ziekenhuis. Want, een patiënt is niet zijn diagnose. Je bent mens, moeder, vader, opa. Iemand die graag voetbalt, lesgeeft, tuiniert of gitaar speelt. En je bent vooral op je bovenste best als je je beter voelt. Deze mensgerichte zorg draagt bij aan een betere relatie tussen zorgverlener en patiënt en vergroot inzicht in de juiste zorg voor de patiënt.

Fotobijschrift: Friso van der Ham en dialyseverpleegkundige Jolanda Spruijt.