Immunotherapie aan huis voor longkankerpatiënten

1 mei 2023

De zorg in Nederland staat voor flinke uitdagingen. De zorgkosten stijgen onder andere omdat we in Nederland steeds ouder worden. Het Reinier de Graaf ziekenhuis vindt het belangrijk de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden. Bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de patiënt en uiteraard met dezelfde kwaliteit van zorg. Op verschillende manieren proberen we hieraan bij te dragen. In juli 2022 zijn we samen met thuiszorgorganisatie Careyn gestart met het thuis toedienen van oncologische therapie. Inmiddels doen we dit voor verschillende patiëntengroepen, waaronder nu ook longkankerpatiënten.

Longarts Ronald van Rossem: “Het gaat om een tot nu toe succesvolle pilot die zich vooralsnog richt op patiënten die meestal al chemotherapie en bestraling hebben gehad en kunnen genezen. Zij krijgen na hun behandelingen nog een jaar lang om de vier weken immunotherapie via een infuus. De eerste drie keer gebeurt dit op de dagbehandeling in het ziekenhuis, maar daarna kan dit prima thuis. Een gespecialiseerd oncologieverpleegkundige van Careyn komt dan naar de patiënt toe om het infuus aan te leggen en blijft totdat de behandeling helemaal is afgerond.”

Perry van der Zanden (58) heeft inmiddels al voor de derde keer thuis zijn immunotherapie gekregen: “Het bevalt mij erg goed. Meestal wordt de medicatie rond het middaguur bij mij bezorgd en vlak daarna komt de gespecialiseerd verpleegkundige van Careyn. Zij is net zo bedreven als de oncologieverpleegkundigen in het ziekenhuis. Zij legt mij aan het infuus en terwijl de vloeistof inloopt, werkt zij aan haar administratie. Ze gaat pas weg nadat de laatste druppel is ingelopen en zij het infuus heeft nagespoeld. Wat ik fijn vind, is dat ik niet meer op en neer naar het ziekenhuis hoef te rijden. Behalve dat het me tijd bespaart, vind ik het ook fijner om lekker thuis wat te lezen of televisie te kijken tijdens de toediening. Ook merk ik dat ik na iedere behandeling wat langer vermoeid blijf. Dan is het heel fijn om de deur niet uit te hoeven en thuis mijn rust te nemen. Ik kan het andere patiënten die hiervoor in aanmerking komen aanraden.”

Training en samenwerking
Dit project is mogelijk gemaakt door de samenwerking van verschillende partijen. Zo zorgt onze ziekenhuisapotheek ervoor dat naast de bereiding van de immunotherapie de medicatie wordt verpakt en op tijd verzendklaar is. De transportdienst van het Facilitair Bedrijf levert de medicatie vervolgens op tijd en onder de juiste bewaarcondities bij de patiënt thuis. Uiteraard is er ook een nauwe samenwerking en afstemming tussen Reinier de Graaf en Careyn. Zo volgen de gespecialiseerd verpleegkundigen van Careyn een training in ons ziekenhuis voor de thuistoediening van de immunotherapie. Ook maken we goede onderlinge afspraken over het tijdstip van levering van de medicatie en de komst van de gespecialiseerd verpleegkundige bij de patiënt thuis.