Innovatieve zorgverleners (ont)regelen de zorg

21 juli 2023

Meer tijd en meer werkplezier. Dat is het doel van het programma (Ont)Regel de Zorg van het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), waarmee het de (administratieve) regeldruk in de zorg wil aanpakken. In het Reinier de Graaf ziekenhuis leiden medewerkers van het Bureau Verpleegkundige Zaken dit project op succesvolle wijze.

De afgelopen jaren hebben tientallen zorgverleners de ‘ontregel’ training gevolgd, waardoor er inmiddels al vele ontregeltrajecten zijn uitgevoerd. De betrokken zorgverleners zijn blij met deze vernieuwingen én de tijdswinst die dit oplevert. Zo hebben zij meer tijd vrij om voor onze patiënten te zorgen.

“Door onnodige registraties of regels te schrappen, of anders te organiseren, verhogen zorgverleners hun werkplezier én besparen ze vaak tijd.”

Zorgprofessionals zijn namelijk veel tijd kwijt aan registraties en regels. Uit onderzoek van de landelijke denktank ‘(Ont)Regel de Zorg’, blijkt dat zij zo’n 40 procent van hun tijd besteden aan administratie. Inmiddels is Reinier de Graaf koploper in ons land met het programma dat dit moet veranderen. Miep van Gilst, adviseur Verpleegkundige Zaken en voorzitter van (Ont)Regel de Zorg in Reinier de Graaf: “Bij de start van het programma in 2019 zijn we gelijk aan de slag gegaan met het verminderen van de regeldruk. De tweedaagse trainingen voor zorgmedewerkers zijn toen gestart en inmiddels hebben we een netwerk van zogenoemde ‘ontregelaars’ op onze verpleegafdelingen en poliklinieken. Dit zijn verpleegkundigen, doktersassistenten en andere medewerkers die als experts kritisch kijken naar regels en registraties op hun afdeling. Zij weten zelf als beste hoe de processen binnen hun afdeling lopen en waar de knelpunten zitten. Door onnodige registraties of regels te schrappen, of anders te organiseren, verhogen zij hun werkplezier én besparen ze vaak tijd.”  

Eigen regie

De zorgmedewerkers leren tijdens de training speciale methodieken om processen op hun afdeling te ontregelen. En dat zorgt ervoor dat zij meer bij de kern van hun werk komen, namelijk de zorg voor de patiënt. Miep: “Vanuit het Bureau Verpleegkundige Zaken kijken wij mee met de ontregelaars en ondersteunen hen. Er komt namelijk best wat bij kijken. We werken met een beslisschema, zodat ze alle benodigde stappen kunnen checken. Denk aan de communicatie met collega’s over wijzigingen, maar ook het controleren of alles in lijn is met de wet- en regelgeving. Soms kost het maanden tijd om een proces compleet te ontregelen. Ik vind mooi om te zien hoeveel werkplezier zo’n ontregeling uiteindelijk oplevert voor de betrokken medewerkers. Het geeft hen eigen regie over hun werk. Vaak brengt dit positieve energie en inspireert het om later nieuwe verbetertrajecten op te pakken.” Hieronder een voorbeeld van een ontregeltraject op de afdeling Dialyse.

Overdracht vanuit afdeling Dialyse naar de verpleegafdeling ontregeld

Verpleegkundigen Franny Polman, Mayra van de Werken en Margot de Boks pakten de verpleegkundige overdracht vanuit de afdeling Dialyse naar de verpleegafdelingen op. Dialyseverpleegkundige Franny: “Al eerder was mij opgevallen dat we veel tijd kwijt waren aan het maken van overdrachten voor in ons ziekenhuis opgenomen patiënten die bij ons komen dialyseren. Al deze gegevens namen we over uit onze eigen rapportages. Ik dacht ‘hoe kan dit anders’.”

Samen met Margot (Intensive care) en Mayra (Cardiologie) pakte zij dit ontregelproject op. “Stap voor stap gingen we aan de slag met alle onderdelen uit de training. Nadat ik contact had met de ICT-collega bleek dat er een specifieke link gemaakt kon worden vanuit het patiëntendossier. Hierdoor kregen de verpleegafdelingen inzage in de dialyserapportages van hun patiënten. Uiteraard nadat ik gecheckt had of dit mocht volgens de wet- en regelgeving. De realisatie van deze ontregeling bleek mogelijk en kost verder niets. Heel mooi, ook omdat het op de afdeling Dialyse jaarlijks bijna vier weken fulltime werk bespaart.” Door deze besparing kunnen de dialyseverpleegkundigen meer tijd en aandacht aan de patiënten geven.

Lees ook: Samen ontregelen met Carina Hilders en Mirjam Dijkshoorn