Kunstwerk onthuld in ons stiltecentrum

11 januari 2023

Er is een nieuw kunstwerk onthuld in ons stiltecentrum in Delft. Kunstenaar Maaike van de Gevel heeft dit werk ontworpen en gemaakt voor ons ziekenhuis. Ze overhandigde ‘De ademwolk’ aan Carina Hilders (voorzitter raad van bestuur).

Van briefjes tot kunstwerk
In het stiltecentrum is een ‘briefjeswand’. Tussen de houten wand kunnen patiënten en bezoekers een briefje achterlaten met daarop hartenkreten over pijn, verlangen, wensen, vreugde en dankbaarheid. Inmiddels was de muur aardig vol geraakt. Om de briefjes een mooie nieuwe plek te geven, heeft Maaike deze verwerkt tot een kunstwerk van papier-maché in de vorm van een ademwolk.

Achtergrondinformatie
Maaike vertelt over de achtergrond haar kunstwerk. “Sinds 2015 doe ik een beeldend onderzoek naar de adem en de rol van de in- en uitademing in het leven. Wat mij zo fascineert aan de lucht en de adem is dat het alle organismen op aarde met elkaar verbindt: ieder dier, iedere boom en ieder mens. De lucht die de ene mens uitademt, ademt een ander weer in.”

“Door bewust te ademen kom je in verbinding met jezelf en met de ander. Met dit beeld, deze ademwolk, nodig ik de bezoekers van het stiltecentrum uit om ademruimte te nemen, ademend tot rust te komen in verbinding met zichzelf en met de ander.”

Het proces hoe Maaike het kunstwerk maakte