Mondkapjesplicht vanaf 1 december: gevolgen in het ziekenhuis

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verplicht het kabinet het dragen van een mondkapje in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens.

1 december 2020
Mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder en is verplicht voor bezoekers, patiënten en medewerkers.

  • Het dragen van een mondneusmasker is verplicht in de openbare ruimtes van al onze locaties. Dit geldt ook als u gaat zitten in de centrale hal of gang, in de wachtruimtes, spreekkamers en op de verpleegafdelingen. Zorg dat het masker uw mond en neus goed bedekt;
  • Bezoekers van ons restaurant ‘Kannen en Kruiken’ en de Espressobar in Voorburg houden hun mondneusmasker op als ze iets te eten en/ of drinken kopen;
  • De begeleider of bezoeker draagt altijd een mondneusmasker, ook op de verpleegafdeling.
  • Opgenomen patiënten dragen op de verpleegafdeling geen mondneusmasker. Indien zij van een verpleegafdeling af gaan, dragen zij wel een mondneusmasker. 

Uitzonderingen

Zorg dat het mondneusmaker de mond en neus goed bedekt. Gebruik bij voorkeur mondneusmaskers die te koop zijn bij de drogist of in de supermarkt. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor sjaals en bandana’s. Uiteraard maken wij uitzonderingen als u om medische redenen geen mondneusmasker kunt dragen. Wij zoeken dan samen met u naar een oplossing. Ditzelfde geldt voor patiënten die zich in hun laatste levensfase bevinden.  

Helaas kunnen we bezoekers die geen mondneusmasker kunnen of willen dragen niet ontvangen, omdat wij daarmee onze andere patiënten in gevaar kunnen brengen. Wij snappen dat dit lastige tijden zijn en het naleven van zoveel maatregelen soms moeilijk is. Maar om veilige zorg te kunnen blijven bieden aan een ieder en ons personeel te behoeden voor besmettingen, zijn deze maatregelen nodig.