Proef valanalyse ouderen op Spoedeisende Hulp

3 oktober 2022
valanalyse ouderen spoedeisende hulp

Op onze Spoedeisende Hulp (SEH) zien we regelmatig patiënten die gewond raken na een val. Veel van deze patiënten zijn ouder dan 70 jaar. Juist die groep heeft een hoger risico om nog een keer te vallen. Vaak is onduidelijk wat nu precies de oorzaak van de val is en richten zorgverleners zich vooral op het behandelen van het letsel, zoals een breuk of wond. Om vallen en de vervelende gevolgen hiervan in de toekomst te voorkomen, is het belangrijk achter de oorzaak van de val te komen.

Daarom zijn we gestart met een proef op onze SEH, waarbij we een korte valanalyse doen bij alle 70-plussers die zich hier na een val melden. Zo voeren we een lichamelijk onderzoek uit, prikken we bloed, maken we een hartfilmpje en beoordelen we de medicatie van de patiënt. Als verder onderzoek of behandeling nodig is, dragen we dit over aan een andere medisch specialist of huisarts.

Klinisch geriater Jessica van der Bol: “Vallen kan voor oudere patiënten ernstige gevolgen hebben, zoals een opname in het ziekenhuis door ernstig letsel. Ook kunnen zij hun zelfredzaamheid verliezen en last krijgen van valangst. Daarom brengen we nu zowel de oorzaak als de gevolgen van een val gelijk goed in beeld op onze SEH. Zo kunnen we de nare gevolgen van een val zoveel mogelijk beperken.”

Deze week is het landelijke valpreventieweek. Op dinsdag 4 oktober is er een workshop Valpreventie.