Reinier de Graaf doet studie om bijziendheid onder kinderen te voorkomen

24 april 2023

Steeds meer kinderen raken bijziend, veroorzaakt door bijvoorbeeld schermpjes en weinig buitenspelen. Ook in Nederland komen er jaarlijks ruim 12.000 kinderen met ernstige bijziendheid bij, ook wel hoge myopie genoemd. Oogdruppels met atropine kunnen dit voorkomen, maar hebben ook bijwerkingen. Daarom is het belangrijk om precies de juiste hoeveelheid te weten. Onderzoekers van het Erasmus MC voeren om die reden een landelijk onderzoek uit naar de juiste dosering van de oogdruppels bij kinderen. Reinier de Graaf doet ook aan mee aan de studie: de 10-jarige Kimberley was onlangs de eerste patiënt die startte met een dagelijkse atropine-druppel.

Orthoptist Ellen Abma is vanuit Reinier de Graaf betrokken bij deze Myopie Atropine Dosis-studie (MAD). Ellen: “Kinderen met hoge myopie hebben op latere leeftijd een grotere kans op een ernstige oogaandoening zoals staar, glaucoom of afwijkingen aan het netvlies. De groei van het oog kun je alleen remmen in de jeugd, dus is het ook van belang om zo vroeg mogelijk te starten met behandeling.”

De MAD-studie is opgezet door prof.dr. Caroline Klaver, dr. Jan Roelof Polling en Kübra Liman van het Erasmus MC in samenwerking met meer dan 20 Nederlandse ziekenhuizen en klinieken, waaronder Reinier. De onderzoekers zoeken 550 kinderen met progressieve bijziendheid die ruim 3 jaar aan dit onderzoek willen deelnemen. Hierna worden de kinderen nog 2 jaar gevolgd ter observatie. Meer informatie over de studie vind je hier.

.