Reinier de Graaf ontvangt subsidie om zeggenschap zorgprofessionals uit te breiden

5 januari 2023

Met trots kunnen we vertellen dat we als ziekenhuis de subsidie ‘Veerkracht en Zeggenschap’ van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport toegekend hebben gekregen. Deze subsidie is voornamelijk gericht om de zeggenschap van verpleegkundigen, Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants en andere zorgprofessionals nog verder te versterken in ons ziekenhuis. Dit is een belangrijke stap binnen het programma ‘medewerker op 1’ om de eigen inbreng en invloed van medewerkers op hun werk, welzijn en gezondheid te vergroten.

De afgelopen maanden hebben verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en physician assistants samen met het Bureau Verpleegkundige Zaken (BVZ), de Verpleegkundige Raad en Reinier Academie nagedacht over hoe zij zeggenschap willen door ontwikkelen en hoe de subsidie hierbij kan ondersteunen.

Claudia van der Hoeven, regieverpleegkundige op de Acute Opname Afdeling, heeft meegewerkt aan de inhoud van de subsidieaanvraag: “Ik heb meegeholpen omdat ik nieuwsgierig ben en ik het belangrijk vind om vooraf mee te beslissen over ons eigen werk. Op deze manier kan ik als verpleegkundige meer betekenen dan alleen zorg verlenen.”

Wat gaan we doen met de subsidie?
Met de subsidie gaan we verschillende activiteiten organiseren die veerkracht en zeggenschap versterken bij zorgverleners. Zoals dialoogsessies en lunchbijeenkomsten voor verpleegkundigen en een training voor de verpleegkundig specialisten en physician assistants. De activiteiten zijn erop gericht om met elkaar te bespreken hoe zeggenschap kan worden versterkt en hoe ze zich blijvend kunnen ontwikkelen als (zelfstandige) beroepsbeoefenaar in zowel het medisch als verpleegkundige domein. Daarbij start een pilot voor een verpleegkundig platform. Hierin wordt geëxperimenteerd hoe verpleegkundigen op organisatieniveau hun regie en invloed kunnen vergroten met betrekking tot beroeps- en vakinhoudelijk ontwikkelingen.

Waarom is zeggenschap zo belangrijk?
Zeggenschap van zorgprofessionals is essentieel voor het leveren van goede zorg door tevreden medewerkers. Zo organiseert het BVZ verschillende werkgroepen zoals [Ont]regel de Zorg waarin verpleegkundigen participeren en waarin zeggenschap wordt gestimuleerd. Ook loopt er een meerjarenprogramma ‘Verpleegkundig Leiderschap’ met als doel om verpleegkundig leiderschap te ontwikkelen, te borgen en de autonomie van verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten te versterken.

#jeziekenhuisvoorhetleven

Op de foto: de projectgroep zeggenschap binnen ons ziekenhuis