Rookvrij Reinier: “Het is mijn plicht om met ouders het gesprek aan te gaan”

5 oktober 2022

Als ziekenhuis willen wij in 2022 volledig rookvrij zijn en ons inzetten voor een rookvrije generatie. Roken is immers de belangrijkste vermijdbare oorzaak van vroegtijdige sterfte en ziekte, zoals longziekten en hart- en vaatziekten. Kinderarts Leonieke van Veen vindt het vanuit haar rol heel belangrijk om in actie te komen voor de rookvrije generatie.

Het uitgangspunt van de rookvrije generatie is dat ieder kind dat geboren wordt de kans krijgt om volledig rookvrij op te groeien. Leonieke: “Een kind kan er niks aan doen dat een ouder rookt. Maar een kind kan er wel directe gevolgen van merken. Zo werken de slijmvliezen minder goed, waardoor iemand vatbaarder is voor infecties en virussen. Ook is de kans op benauwdheidsklachten groter. En wat veel ouders niet weten, is dat roken de kans op wiegendood verhoogt.”

Luchtig gesprek voeren
Juist doordat de kinderarts de gevolgen kent, en dit de klachten bij haar patiënten verergert, gaat zij het gesprek aan. “Het is mijn plicht om met ouders het gesprek aan te gaan. Als ik ruik dat ouders roken of het gesprek komt erop, dan stel ik open vragen, zonder vooroordelen. Ik vraag hen of ze al eens geprobeerd hebben om te stoppen. En naar redenen waarom het niet gelukt is. Ik probeer ouders te helpen door ze te wijzen op websites als ikstopnu.nl of sinefuma.com. Waar zij veel informatie kunnen vinden over het stoppen met roken. Het gaat er vooral om dat je het zaadje plant, zodat ouders er zelf over na kunnen denken. Dit geef ik ook mee aan kinderartsen in opleiding.”

Kinderen roken niet alleen mee wanneer ouders in hun bijzijn een sigaret opsteken, maar ook wanneer zij buiten gerookt hebben en een kamer binnen komen. Leonieke legt het uit: “Als je buiten rookt neem je schadelijke stoffen mee naar binnen. Je ruikt de rook aan de kleding en aan de ruimte. Je ruikt het ook als zij in het ziekenhuis in de spreekkamer zitten of aan het bed als een kind in het ziekenhuis ligt. Dat is in huis niet anders.” Ook onder de afzuigkap roken is niet veel beter. “Dat is als plassen in het hoekje van het zwembad. De rook verspreidt zich alsnog door de kamer.”

In deze animatie van het Trimbos-instituut wordt uitgelegd wat de zogenoemde derdehands rook, die je van buiten mee naar binnen neemt, is.

Pubers weerhouden van roken
Het blijkt dat kinderen van ouders die roken er zelf vaker aan beginnen. In haar spreekkamer ziet Leonieke regelmatig pubers. Ook met hen gaat ze soms het gesprek aan. “Vaak roken deze pubers gelukkig nog niet. Daarom vind ik het juist belangrijk om ze te vragen hoe zij weerstand kunnen bieden aan bijvoorbeeld groepsdruk. Zodat zij zich kunnen wapenen en zelf niet gaan roken. De e-sigaretten komen tegenwoordig steeds vaker aan bod. Ook deze zijn schadelijk en dat is nog onvoldoende bekend.”

Op 1 oktober is Stoptober begonnen. Als je je nu nog aanmeldt via de website stoptober.nl krijg je ondersteuning om 28 dagen niet te roken. Zo ontvang je via de Stoptober App of via de mail positieve berichten die je aanmoedigen. Je krijgt ook toegang tot een grote online community waar je de ervaringen van medestoppers kunt lezen en zelf kunt delen. Leonieke moedigt mensen aan om mee te doen: “Probeer om 28 dagen te stoppen. Dan ervaar je zelf hoe het voelt.”