Team Westland geeft gul aan Oncologisch Centrum Reinier de Graaf

8 januari 2024

Team Westland heeft weer gul gegeven aan het Oncologisch Centrum van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Team Westland bestaat uit een groep mensen die elk jaar de Col du Tourmalet in Frankrijk beklimt (lopend of op de fiets) om daarmee geld binnen te halen. Met dit geld ondersteunen ze regionale kankergerelateerde doelen. Denk aan aanschaf van apparatuur voor een ziekenhuis, onderzoek naar kanker of zorg voor kankerpatiënten en hun familie. Mede dankzij de donatie van Team Westland kon het Oncologisch Centrum van Reinier de Graaf de volgende projecten realiseren.

Aanschaf mobiele hospice unit
Met de mobiele hospice unit willen we een huiselijke setting creëren in een patiëntenkamer, op het moment dat er afscheid genomen moet worden van een dierbare die in de laatste levensfase is gekomen. Door middel van een kamerscherm en een op maat gemaakt meubel maken we de bestaande patiëntenkamer huiselijker, zodat het afscheid voor alle betrokkenen hopelijk een beetje makkelijker wordt.

Inzet magnetisch zaadje tijdens borstkankeroperaties
De gift van Team Westland zetten we ook in bij het project van de vervanging van het jodiumzaadje door een magnetisch zaadje tijdens borstkankeroperaties. Wij voeren veelvuldig operaties voor borstkanker uit, waarbij een groot deel van de tumoren niet te voelen is in de borst. Om de tumor tijdens de operatie te kunnen vinden, gebruiken we nu nog een radioactief jodiumzaadje dat vóór de operatie bij de tumor geplaatst wordt. Met een speciaal apparaat kunnen we vervolgens het zaadje, en dus de tumor, lokaliseren tijdens de operatie. Dit zaadje gaan we vervangen door een magnetisch zaadje, waarmee tumoren nog beter te vinden zijn. Hiermee wordt de duur van de ingreep korter.  

De aanschaf van een Veinviewer Flex
Soms is chemotherapie een onderdeel van de behandeling van oncologiepatiënten en dat is stressvol. Vooral wanneer het prikken lastiger wordt als gevolg van de chemotherapie. De Veinviewer Flex zorgt ervoor dat de perifere (vernauwde) bloedvaten tot 10 mm en vaatpatronen tot 15 mm onder de huid zichtbaar worden. Dit kan dankzij speciale ‘near-infrarood’-verlichting. Zo is het goed aanprikken van een bloedvat makkelijker.

Irma van Gelderen, manager van het Oncologisch Centrum, is heel dankbaar voor de donatie: “Team Westland weet ieder jaar weer veel vrijwilligers op de been te krijgen en verzamelt zo een enorm bedrag dat verdeeld wordt over meerdere zorginstellingen in de regio. Wij zijn ontzettend dankbaar dat Reinier de Graaf ieder jaar weer prachtige bedragen ontvangt. De gulle giften dragen gericht bij aan betere oncologische behandelingen, of het ondersteunt de behandeling, waardoor het behandeltraject voor de patiënt draaglijker wordt.”