Innovaties kunnen de zorg voor patiënten nog beter, veiliger en efficiënter maken. Via Maarten van der Elst, naast chirurg ook hoogleraar aan de TU Delft, vragen wij daarom regelmatig aan TU-studenten om aan de slag te gaan met concrete vraagstukken uit de dagelijkse praktijk. Een mooi voorbeeld hiervan is het ontwerp van studenten Noor, Dante, Laurens en Jeroen, die onlangs een flexibele armsteun voor operatietafels bedachten.
Anesthesiemedewerker Marjon Eijgenraam, dagelijks werkzaam op de OK, was vanuit het Reinier de Graaf ziekenhuis ook betrokken bij het project. “OK-tafels bevatten een steun waar de armen of benen van de patiënt op kunnen rusten tijdens de operatie. Maar het is niet gemakkelijk om deze tijdens of na de operatie snel te ontkoppelen. Bovendien is zo’n steun best zwaar, dus de vraag ontstond ook vanuit ergonomische redenen. Daarom hebben wij aan de studenten gevraagd of zij hier een oplossing voor konden bedenken.”
Noor, Dante, Laurens en Jeroen, die hun scriptie voor de bachelor Mechanical Engineering in deze richting schreven, ontworpen een flexibele armsteun. Gemaakt van lichter materiaal, maar met dezelfde draagkracht als de bestaande armsteunen. Het ontwerp van de studenten bevat bovendien een basis waar de steun gemakkelijk kan wegklappen onder de tafel, in plaats van het huidige op- en afklikken. Dit zou OK-medewerkers veel tijd besparen.
Marjon: “Het is mooi om te zien hoe de studenten met een heel andere blik naar een probleem kijken. Met een ogenschijnlijk simpele aanpassing hebben ze in korte tijd iets heel moois bedacht.” De vernieuwde armsteun is nog niet in gebruik, maar het design is inmiddels gereed. De studenten hopen dat zij na hun studie kunnen doorgaan met de verdere ontwikkeling van hun uitvinding.