VWS in gesprek met de NEK en Reinier over belang endometriosezorg

11 januari 2024

Zorgprofessionals van de Nederlandse Endometriose Kliniek (NEK), Carina Hilders, voorzitter van onze Raad van Bestuur en een ervaringsdeskundige ontvingen gisteren het team van Curatieve zorg van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het Reinier de Graaf ziekenhuis. Zij spraken met elkaar over het belang van meer aandacht voor vrouwspecifieke aandoeningen zoals endometriose en de noodzaak om vrouwen die hier aan lijden hooggespecialiseerde zorg te bieden binnen expertisecentra.

Carina Hilders en Noor Paridaans, gynaecoloog van de expertisekliniek de NEK, gingen in op het feit dat vrouwspecifieke aandoeningen in de Nederlandse gezondheidszorg onderbelicht worden. En dat er nog veel te winnen is op het gebied van awareness en wetenschappelijk onderzoek om vrouwen de juiste gespecialiseerde zorg te bieden.

Sinds de komst van de Nederlandse Endometriose Kliniek naar Reinier de Graaf afgelopen zomer zijn ruim 1000 nieuwe poliklinische patiënten gezien en ongeveer 60 vrouwen geopereerd. Bijna een half miljoen Nederlandse vrouwen heeft endometriose. Bij deze ziekte zit er weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder. Dit veroorzaakt ontstekingen met als gevolg verklevingen, (chronische) pijn en vruchtbaarheidsproblematiek.

Tijdens het werkbezoek van VWS deelde Kim Gündel (41) haar indrukwekkende verhaal. Zij kampte als kind al met ernstige buikpijn, maar het duurde 22 jaar voordat de diagnose diep invasieve endometriose werd gesteld. “Toen ik hoorde dat ik ernstig ziek was, was ik opgelucht. ‘Zie je wel, dacht ik, ik ben niet gek! Dat was zo’n opluchting, maar tegelijkertijd een heftige boodschap. Er volgden veel noodzakelijke operaties waardoor ik helaas geen kinderen meer kan krijgen. Ik ben dankbaar dat ik bij de NEK de juiste zorg krijg en in goede handen ben. Ik heb leren leven met mijn ziekte, heb een hele fijne relatie en een goede baan als politieagente in Rotterdam. Maar een vroege diagnose had mij zo veel leed kunnen besparen. Door mijn verhaal telkens opnieuw te delen, hoop ik dat jonge vrouwen niet dezelfde weg hoeven te bewandelen.”

Samen werd besproken hoe er meer bekendheid gegenereerd kan worden voor endometriose: bij vrouwen, bij zorgverleners én de overheid. Want als de diagnose vroegtijdig gesteld wordt, kunnen vrouwen de juiste behandeling krijgen en zijn de gevolgen minder ingrijpend. De NEK en Reinier de Graaf zetten zich samen in om de kwaliteit van leven van endometriosepatiënten te verhogen.