Op 13 mei heeft de Wetenschapsraad van Reinier de Graaf weer een pitch event georganiseerd. Onderzoekers uit ons ziekenhuis kregen tijdens dit evenement de kans om een stipendium van maximaal €10.000 voor hun wetenschappelijk onderzoek te krijgen. Hiervoor moesten zij in maximaal 5 minuten hun onderzoeksvoorstel presenteren en vervolgens eventuele vragen van het publiek beantwoorden. Deze editie waren er vijf pitches. De Wetenschapsraad heeft in totaal €40.000 aan stipendia toegekend.
“Het pitch event is een mooie manier om wetenschappelijk onderzoek in Reinier de Graaf te stimuleren”, aldus Hilde van der Vegte, manager Wetenschap. “Binnen ons ziekenhuis vinden veel goede initiatieven plaats en de Wetenschapsraad levert hier graag een bijdrage aan. Onderzoekers kunnen het toegekende bedrag gebruiken om bijvoorbeeld onderzoeksassistenten in te huren. En voor het presenteren van de onderzoeksresultaten organiseren we de Wetenschapsavond, zodat de cirkel rond is”.
Hieronder vind je een overzicht van de onderzoeksvoorstellen.
Alcohol gerelateerde SEH-bezoeken in Reinier de Graaf (de medische kosten)
Opstartfase promotietraject
Thirza Noordermeer
Alcoholgebruik heeft aanzienlijke negatieve effecten op de gezondheid, het welzijn, de academische prestaties en het sociale leven van studenten. In Nederlandse steden met grote studentenpopulaties, waaronder Delft, werken gemeenten, universiteiten, ziekenhuizen en studentenverenigingen samen om de alcohol gerelateerde gezondheidsrisico’s te verminderen. Op dit moment zijn er echter nog geen harde data van het alcoholmisbruik onder studenten in Delft. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te creëren in de alcohol gerelateerde SEH-bezoeken die hebben plaatsgevonden in Reinier de Graaf tussen januari 2022 en januari 2024 bij 18- tot 24-jarigen. Door hier inzicht in te krijgen kan er bewustwording gecreëerd worden, met als uiteindelijke doel het alcoholgebruik te verminderen.
Better Be on Top! (Er Beter BovenOp – BEBOP)
Jan Willem Dekker en Jessica van der Bol
Omdat de incidentie van colorectale kanker (CRC) met de leeftijd toeneemt en er de afgelopen jaren verschillende chirurgische ontwikkelingen zijn geweest, neemt het aantal oudere patiënten dat een chirurgische behandeling ondergaat toe. De impact van chirurgie op oudere CRC-patiënten mag echter niet worden onderschat. Vooral kwetsbare oudere CRC-patiënten hebben een hogere mortaliteit en postoperatieve complicatiegraad in vergelijking met niet-kwetsbare patiënten. Het is daarom zaak dat deze kwetsbaarheden preoperatief geïdentificeerd en gecorrigeerd (prevalidatie) kunnen worden om zo de functionele capaciteit van de patiënt te optimaliseren en de negatieve impact van de operatie te minimaliseren. Bewijs voor prevalidatie met of zonder de combinatie van revalidatie is echter beperkt en inconsistent vanwege studies met kleine steekproeven, de inclusie van niet-kwetsbare patiënten of verschillende fragiliteitscriteria. De BEBOP is een multicenter prospectieve experimentele cohortstudie om het effect van prevalidatie en revalidatie bij kwetsbare oudere CRC-patiënten vast te stellen.
Enhance Medication adherence in BReast cAncer patients using endoCrine thErapy through communication: EMBRACE (dubbele pitch)
Marte Smits
Borstkanker is wereldwijd de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Adjuvant endocriene therapie (AET) verbetert de overleving, maar de therapietrouw (adherence) neemt vaak af, waardoor het sterfterisico toeneemt. Eerder onderzoek naar het verbeteren van de therapietrouw bij AET bij borstkankerpatiënten richtte zich vooral op technologische en educatieve interventies. Hoewel waardevol, laat ander onderzoek zien dat ook de kwaliteit van communicatie, waaronder informatie, van zorgverleners een grote rol speelt. Er zullen twee substudies uitgevoerd worden. In de ene zal er inzicht verkregen worden in de ervaringen van patiënten met gesprekken tijdens consulten met zorgverleners middels semi-gestructureerde interviews. In de andere substudie zal de daadwerkelijke (non-)verbale communicatie en inhoud van gesprekken tussen zorgverleners en patiënten geanalyseerd worden. Beide substudies dragen bij aan het doel om de communicatie tussen zorgverleners en deze patiënten te verbeteren en zo therapietrouw bij patiënten met AET positief te beïnvloeden.
De juiste patiënt op de juiste plaats
Eelko Ronner
Meer dan 70% van de verwijzingen naar de cardiologie voor inspanningsgebonden moeheid/dyspnoe (IMD) blijken uiteindelijk niet cardiaal te zijn. In dit onderzoek zal vergeleken worden of met behulp van een AI-avatar, in combinatie met inspanningsdata van een polsbandje, al pre-poli patiënten geïdentificeerd kunnen worden als niet-cardiaal. Het doel is hierbij om meer verwijzingen te hebben naar de juiste discipline en de kwaliteit van de zorg te verbeteren.