Over de zorgverlener
Aandachtsgebied: hematologie
Opleiding gevolgd aan: Leids Universitair Medisch Centrum
Verbonden aan Reinier de Graaf sinds: 1998
BIG-registratienummer: 19023331001
“Eind 1998 ben ik in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft gaan werken. Ik wilde graag in een groot opleidingsziekenhuis werken, waar leukemiebehandelingen plaatsvinden en wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. Dat gebeurt namelijk niet in alle ziekenhuizen. Het Reinier is een topklinisch ziekenhuis en ik ben na al die jaren nog steeds blij en trots om hier te werken. In Reinier ben ik behalve gepassioneerd hematoloog ook betrokken bij de opleiding van jonge dokters en verpleegkundigen, eerst als opleider interne geneeskunde, sinds enkele jaren nu als decaan. Naast mijn werk in Delft ben ik ook werkzaam als adviseur van Integraal Kanker Centrum Nederland en voor onderwijs in het Leids Universitair Medisch centrum. Tot slot ben ik voorzitter van de regiogroep hematologie, waarin de hematologen van ziekenhuizen uit de regio waaronder het LUMC samenwerken.
Goede patiëntenzorg is teamwork
De hematologische zorg wordt steeds complexer, waardoor meerdere artsen samen met de verpleegkundigen de behandeling onderling goed moeten afstemmen in het belang van de patiënt. Elke patiënt wordt besproken in een multidisciplinair overleg zodat hij of zij de juiste zorg op de juiste tijd en op de juiste plaats krijgt. Daarom werken we ook regionaal samen om zo nodig patiënten onderling te verwijzen voor bijvoorbeeld stamceltransplantatie.
Nieuwe medicijnen
De laatste jaren ontstaat steeds meer kennis en inzicht in hoe kankercellen zich ontwikkelen en te beïnvloeden zijn. Doordat de mechanismen ontdekt worden die uniek zijn voor die kankercel, komen er, naast de klassieke chemotherapie, steeds meer specifieke slimme medicijnen ter beschikking. In dit ziekenhuis doen we met alle hematologische en oncologische specialisten aan zo’n vijftig tot zestig landelijke en ook internationale studies mee om nieuwe medicijnen en behandelingen te onderzoeken. Echt genezen kunnen wij patiënten helaas niet altijd, maar door de nieuwe therapeutische mogelijkheden kunnen ze vaak wel langer blijven leven met vaak een goede kwaliteit van leven. Daarom is meedoen aan onderzoek zo belangrijk. Overigens en vanzelfsprekend is dat voor de patiënt altijd op vrijwillige basis.”